Obce chtějí na obnovu majetku po povodních 752 milionů Kč

03.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. ledna (ČTK) - Obce a kraje chtějí na obnovu vlastního majetku po loňských povodních od ministerstva pro místní rozvoj (MMR) takřka 752 milionů korun. ČTK to dnes řekl Marek Ženkl z odboru komunikace MMR s tím, že příjem žádostí vypršel 31. prosince. Ministerstvo na nápravu škod na obecním a krajském majetku vyčlenilo až 914 milionů korun.

"Celkem jsme přijali 198 žádostí s celkovou požadovanou částkou 751,89 milionu korun," uvedl Ženkl. Nejvíce žádostí, celkem 86, přišlo z Jihočeského kraje. Nejvíce peněz chtějí obce z Ústecka - celková částka 24 žádostí činí 311,8 milionu korun.

Žádosti o peníze vyčleněné na tyto účely začalo MMR přijímat 20. srpna. "Proplácet peníze budeme průběžně, každou žádost totiž musí schválit naše komise. Peníze žadatel dostane nejpozději do dvou měsíců od podání žádosti," řekl už dříve ČTK Ženkl.

Resort žadatelům neproplatí celé náklady na obnovu majetku, počítá se spoluúčastí obcí. "Pouze pokud by tato spoluúčast přesáhla 25 procent celého ročního rozpočtu obce, lze požádat o zrušení povinnosti spoluúčasti," dodal Ženkl.

V uvedeném balíku peněz nejsou zahrnuty opravy silnic a mostů, ty poprvé řeší ministerstvo dopravy. Další desítky milionů korun získá hlavní město Praha.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK