Příliv investic do akciových fondů byl loni ve světě rekordní

03.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York/Londýn 3. ledna (ČTK) - Čistý příliv investic do akciových fondů byl loni ve světě rekordní a dosáhl 251 miliard dolarů (5,1 bilionu Kč). Na maxima se dostal příliv kapitálu do fondů investujících do evropských a japonských akcií. Plyne to z dnešní zprávy analytiků finančního ústavu Bank of America Merrill Lynch.

 

Loňský příliv do akciových fondů byl nejvyšší od roku 2002, kdy se tyto údaje začaly souhrnně sledovat. Fondy investující do evropských akcií získaly rekordních 48 miliard dolarů, japonské akciové fondy přitáhly asi 44 miliard a americké fondy kolem 115 miliard dolarů.

Loňský výkon světových akciových trhů byl nejlepší za řadu let, zejména díky podpůrné měnové politice centrálních bank a vyhlídkám na posílení ekonomického růstu. Za celý rok širší americký index S&P 500 získal 29,6 procenta, což je nejvíce od roku 1997. Západoevropský index FTSEurofirst 300 posílil o 16 procent a vykázal nejlepší výsledek od roku 2009. Německý index DAX vyskočil o 25,5 procenta.

Index tokijské burzy Nikkei 225 loni posílil o 57 procent a dosáhl nejsilnějšího nárůstu od roku 1972. Celosvětový akciový index MSCI pak vzrostl o zhruba dvacet procent.

Komoditní fondy, které silně investují do zlata, loni naopak zaznamenaly rekordní odliv investic. Za celý rok z nich investoři stáhli v čistém vyjádření 46,1 miliardy dolarů. Fondy dluhopisů trpěly ke konci roku silnými odlivy a za rok získaly pouze 1,4 miliardy dolarů, uvedla zpráva americké banky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK