Euro i dolar klesají vůči jenu, investoři vybírají zisky

03.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 3. ledna (ČTK) - Japonský jen dnes na devizových trzích zpevňuje k dolaru i k euru. Obchodníci ztráceli zájem o rizikovější investice, a vybírali tak zisky po nedávném posilování americké i jednotné evropské měny. Díky tomu se kurz jenu odrazil od pětiletého minima, na které nedávno klesl.

Euro k jenu kolem 17:00 SEČ vykazovalo pokles asi o 0,8 procenta na 142,06 JPY. Minulý pátek se k jenu vyšplhalo až na pětileté maximum. Americký dolar k jenu dnes ve stejnou dobu ztrácel skoro 0,4 procenta na 104,38 JPY. Ve čtvrtek, kdy dolar k jenu stoupl na pětileté maximum, byl kurz vyšší o více než jeden jen.

Euro k dolaru dnes kleslo až na 1,3614 USD, což bylo nejníže za poslední čtyři týdny. K večeru oslabovalo asi o 0,4 procenta na 1,3609 USD.

Obchodování dnes ovlivnil vývoj na asijských akciových trzích mimo Japonsko. Asijské akcie odepsaly zhruba jedno procento kvůli nepříznivým zprávám z čínského sektoru služeb, které zvýšily zájem o bezpečnější investice. Za ně se v dobách zvýšeného napětí na trzích považuje právě japonský jen.

K větším výchylkám na devizovém trhu podle analytiků přispívá i slabý objem obchodů. Obchodování je dnes velmi slabé hlavně v New Yorku, kde úřady kvůli sněhové bouři vyhlásily mimořádný stav. V Japonsku se dnes neobchodovalo kvůli novoročním oslavám.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK