Agentura Fitch zlepšila výhled ratingu Egypta na stabilní

03.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Káhira 3. ledna (ČTK) - Mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings zlepšila výhled úvěrového ratingu Egypta z negativního na stabilní, hlavní známku ale ponechala na stupni B minus. Firma své rozhodnutí zdůvodnila finanční pomocí od Kuvajtu a dalších dvou arabských zemí. Zlepšení výhledu znamená, že Fitch v dohledné době žádné změny v úvěrovém hodnocení Egypta nepředpokládá.

Úvěrový rating je důležitý pro investory, neboť jim ukazuje, jaká je pravděpodobnost řádného splacení úvěru. Má důležitý vliv na ochotu věřitelů příslušnému státu nebo subjektu půjčovat a také na podmínky půjčky.

Fitch dnes poznamenala, že egyptská politická scéna se uklidnila po zátazích proti islamistickému hnutí Muslimské bratrstvo sesazeného prezidenta Muhammada Mursího a po opatřeních namířených proti protestům. Země ale zůstává hluboce rozdělená, politické strany jsou slabé a zhoršila se i bezpečnostní situace v neklidné provincii Severní Sinaj.

Známka B minus se nachází ve spekulativním pásmu. Do dluhopisů v tomto pásmu zpravidla nesmějí investovat velcí institucionální investoři, jako jsou například penzijní fondy.

Konkurenční ratingová agentura Standard & Poor's loni na podzim rating Egypta zlepšila na známku B minus. Do té doby dlouhodobé závazky Egypta hodnotila známkou CCC plus.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK