Přední světový dluhopisový fond zažil nejhorší rok za dvě dekády

03.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 3. ledna (ČTK) - Přední světový dluhopisový fond Pimco loni zažil nejhorší rok za zhruba dvě desítky let. Dnešní údaje společnosti Morningstar ukázaly, že investoři z něj v průběhu roku vybrali 41,1 miliardy dolarů (bezmála 834 miliardy Kč). Je to nejvíce od roku 1993, kdy Morningstar začal výkonnost fondu sledovat.

Pimco Total Return Fund je s aktivy v celkové výši zhruba 237 miliard dolarů (asi 4,8 bilionu Kč) největším dluhopisovým fondem na světě, poznamenal list Wall Street Journal. Fond spravuje Bill Gross, jehož názory na globální trhy mají vliv na ostatní investory.

Odliv investorů loni trval osm měsíců v řadě. Skončil v prosinci, kdy si vybrali aktiva za víc než čtyři miliardy dolarů. Za celý uplynulý rok fond podle deníku Financial Times utrpěl ztrátu 1,9 procenta.

Výkonnost fondu poukazuje na problémy, se kterými se Gross potýkal v průběhu roku. Obliba tradičních dluhopisových fondů mezi investory totiž klesala kvůli obavám z vyšších dluhopisových výnosů. Když výnosy z dluhopisů rostou, jejich ceny klesají. Grossův fond se zaměřuje na nákup vysoce kvalitních dluhopisů, jako jsou například dluhopisy vydávané americkou vládou, a je proto obzvlášť zranitelný. Výnos klíčového desetiletého amerického vládního dluhopisu loni stoupl o více než jeden procentní bod, což pro investory znamenalo ztráty.

Podle ft.com výsledky fondu poznamenal příznivý vývoj ekonomiky ve Spojených státech a stabilizaci v eurozóně. To se odrazilo v růstu akciových trhů. Z jejich zisků pak těžily akciové fondy, především ty, které investují do akcií menších firem, úzce provázaných s reálnou ekonomikou.

"Akciím se vedlo lépe než dluhopisům, americkým akciím se vedlo lépe než zahraničním a akciím malých společností v USA se vedlo nejlépe ze všech," sdělil podle ft.com analytik Dan Culloton ze společnosti Morningstar.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK