Důvěra investorů v eurozónu stoupla na téměř tříleté maximum

06.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 6. ledna (ČTK) - Důvěra investorů v ekonomiku eurozóny se v lednu vyšplhala na nejvyšší úroveň za téměř tři roky. Uvedla to dnes výzkumná společnost Sentix. Za lepším hodnocením ekonomické situace stojí mimo jiné stabilizace trhu práce a ukončení záchranného programu pro Irsko.

Index důvěry investorů stoupl na 11,9 bodu z prosincových 8,0 bodu. Dostal se tak na nejvyšší úroveň od dubna 2011 a překonal očekávání analytiků, kteří podle průzkumu agentury Reuters počítali s mírnějším nárůstem na 9,5 bodu. "Eurozóna tímto růstem na začátku roku nechává krizi za sebou," uvedl analytik Sebastian Wanke ze společnosti Sentix.

Irsko se v prosinci stalo první zemí eurozóny, která úspěšně dokončila mezinárodní záchranný program. Země byla nucena požádat o pomoc před třemi lety, a to kvůli rozsáhlým problémům v bankovním sektoru.

Údaje společnosti Sentix jsou další příznivou zprávou o vývoji ekonomiky eurozóny. Dnešní konečné výsledky průzkumu společnosti Markit mezi nákupními manažery ukázaly, že podnikatelská aktivita v eurozóně v prosinci opět stoupla. Navíc se zastavil téměř dva roky trvající pokles počtu pracovních míst v podnicích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK