Pražská burza zahájila týden poklesem tažena KB a ČEZ

06.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. ledna (ČTK) - Pražská burza zahájila týden poklesem. Závěrečný hlavní index PX ztratil 0,38 procenta na 989,59 bodu, a to zejména kvůli ztrátám akcií Komerční banky a elektrárenské společnosti ČEZ. Nejvíce dnes oslabily cenné papíry mediální CME a dařilo se naopak nejlépe akciím sázkové firmy Fortuna a výrobci alkoholických nápojů Stock, vyplývá z výsledků burzy.

Podle Miroslava Frayera z Komerční banky evropské akciové burzy dnes příliš výrazných změn nedoznaly a nenavázaly tak na výprodeje na asijských trzích. "Největší radost udělaly akcionářům bankovní tituly, které si připsaly zhruba 1,25 procenta. Investoři byli ochotni nakupovat více akcie finančních domů poté, co německá Commerzbank oznámila plány na rozšíření svých domácích aktivit ve správě majetku. Naopak nejvíce si dnes pohoršily akcie těžařů a zpracovatelů," doplnil.

Akcie KB oslabily o 1,69 procenta na 4365 korun. KB byla jediným evropským bankovním titulem, který dnes odepisoval, poznamenal Frayer. Akcie Erste Group Bank stouply o 0,11 procenta na 700,70 koruny.

Cenné papíry ČEZ odepsaly 0,38 procenta na 519 korun. "Energetickému gigantu ČEZ podkopla nohy zpráva o zahájení auditu bulharského regulátora v reakci na množící se stížnosti spotřebitelů na účty za elektřinu," míní Frayer.

Nejvíce dnes oslabily akcie CME, a to o 2,12 procenta na 73,90 koruny. Naopak nevětší zisk měly akcie Fortuny a Stocku. Fortuna stoupla o 1,82 procenta na 123,10 koruny a Stock o 1,27 procenta na 96 korun.

Dařilo se mj. také akciím developera Orco, které stouply o 0,53 procenta na 47,30 koruny. Podnikatel Radovan Vítek, jenž je největším akcionářem Orka, vytěsnil na dnešní odložené valné hromadě z představenstva firmy zástupce dalších dvou největších akcionářů Kingston a Alchemy.

Česká měna dnes zpevnila. Proti pátečnímu závěru byla podle serveru Patria Online kolem 17:15 k euru silnější o pět haléřů na 27,50 Kč/EUR a k dolaru o devět haléřů na 20,15 Kč/USD.

Podle Jiřího Škopa z Komerční banky mohla korunu podpořit slova guvernéra České národní banky Miroslava Singera i výsledky listopadového zahraničního obchodu, který byl pro trh příjemným překvapením.

Singer pro dnešní Hospodářské noviny mimo jiné řekl, že centrální banka by při jistých okolnostech mohla i euro prodávat. Například pokud by koruna výrazně oslabila z nefundamentálních důvodů (krátkodobých spekulací), což by znamenalo, že měnová politika je příliš uvolněná.

"Žádnou specifickou úroveň však guvernér neřekl, přesto ovšem trhům naznačil, že výraznější neopodstatněné spekulace proti koruně nemusí být centrální bankou tolerovány. Přeci jen chce ČNB dát ekonomice pomocí kurzu další prvek stability a koruna proti euru by se měla pohybovat v blízkosti 27 CZK/EUR," dodal Škop.

Kurz české měny: Předchozí závěr Dnes kolem 17:15 Kč/EUR 27,55 27,50 Kč/USD 20,24 20,15

Zdroj: Patria Online

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK