Veletrh spotřební elektroniky přináší i mnoho zvláštností

06.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Las Vegas 6. ledna (ČTK) - Veletrh spotřební elektroniky v Las Vegas každoročně představuje i množství zvláštností a kuriozit, obvykle od malých nebo začínajících technologických firem. Mezi letošní podivné a bláznivé technologie televize CNN zařadila bezpilotní letadla a roboty ovládané chytrými telefony, novou klávesnici pro mobilní přístroje nebo přístroj sledující kvalitu spánku.

Osud těchto "věciček" bývá různý. Některé z nich se mohou stát novým trendem, jiné začnou kopírovat velké společnosti a některé z nich jsou natolik zvláštní, že přilákají zájem jen několika technologických nadšenců.

Obliba hraček kontrolovaných chytrými telefony roste, zvláště u pohyblivých robotů. Společnost Orbotix se proto rozhodla navázat na svůj míč kontrolovaný chytrým telefonem a představila Sphero 2B, dvoukolového robota, který může jet rychlostí 14 stop (4,3 metru) za sekundu a vyskočit do výšky tři až čtyři stopy (0,9 až 1,2 metru).

Vzdušný prostor veletrhu letos ovládají malá, středně velká i velká bezpilotní letadla. Některá jsou jen hračky, jako MiniDrone od firmy Parrot. Letadla střední velikosti však již mohou mít kromě zábavy i jiná využití. Společnost DJI Innovation vytvořila řadu letadel pro profesionály i běžné spotřebitele, která mohou nahrávat video nebo fotit. Její novinkou je Phantom II Vision, který má místo držáku na fotoaparát rovnou vestavěný fotoaparát. Prostřednictvím aplikace pro chytré telefony lze přímo sledovat, co zrovna letadlo natáčí.

Za jeden z nejlepších, ale současně i nejpodivnějších přístrojů na letošním veletrhu CNN označila mobilní klávesnici QWERTY od TrewGrip. Klávesnice vychází z tradiční počítačové klávesnice. Tu však firma rozdělila, otočila a klávesy umístila na zadní část. Uživatel tak při psaní na klávesy nevidí. Přístroj má být podle firmy alternativou pro malé klávesnice na obrazovkách dotykových přístrojů a je prý velmi snadné se na této klávesnici naučit psát, protože umístění jednotlivých kláves je stejné, jako na běžné klávesnici. Klávesnice se spojí s mobilním přístrojem přes bluetooth.

Do módy se také stále více dostávají senzory ke sledování aktivity umístěné v hodinkách, náramcích či jiných nositelných věcech. V počátcích vstupu na trh byly senzory umístěné v běžných doplňcích. Novým trendem je umístit je do módních doplňků, kterými se jejich majitel chce chlubit. Jedním z nich je třeba náramek s falešným drahokamem, který má v sobě senzor na sledování UV záření a dokáže vyhodnotit, jak dlouho má být majitel na slunci, aby se nespálil. V úvahu bere i použití opalovacích prostředků.

Ke sledování je toho ale mnohem více. Sledovat se dají také osobní věci, spánek nebo kvalita ovzduší a teplota. Jeden z takových přístrojů je Mother, který má 24 senzorů. Ty mohou být umístěné kdekoli či na kohokoli v domě a mimo informací, kde se zrovna nacházejí, poskytnou i třeba informaci o teplotě. Systém Aura pak kontroluje náš spánek. Pokud chceme vzbudit, čeká tento systém, až budeme ve vhodné části spánkového cyklu. Při spaní pak vytváří speciální barevné osvětlení, která má pomoci při tvorbě melatoninu.

Dostatek energie nemusí být problém jen v rozvojových zemích. Tento problém se snaží vyřešit nová nabíječka firem Intelligent Energy a Brookstone, která využívá vodíkové palivové články. Jeden výměnný zásobník je schopen nabít chytrý telefon až pětkrát. Waka Waka je solární nabíječka, která se již nyní používá v Sýrii a výrobce doufá, že její prodej rozšíří i do USA a Evropy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK