Kvůli intervencím ČNB podraží některé potraviny až o osm pct

07.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. ledna (ČTK) - Čeští výrobci potravin předpokládají od Nového roku zvyšování cen v důsledku intervencí ČNB v rozmezí pěti až osmi procent. ČTK to dnes sdělila mluvčí Potravinářské komory Jarmila Štolcová. Oslabení koruny po intervencích centrální banky kritizují podle Štolcové především výrobci, kteří značnou část surovin pro svou produkci dováží, například menší výrobci cukrovinek a někteří zpracovatelé masa.

Růst nákladů vede potravinářské firmy ke snižování marží, řada z nich si však prý již nemůže další snižování dovolit. Někteří producenti se obávají, že budou muset omezit výrobu a snížit počet zaměstnanců.

Například zpracovatelé masa uvádějí, že v důsledku intervencí omezili dovozy prasat ze zahraničí a zvýšili porážky zvířat z českých chovů. Zvýšená cena obilí se prý promítne do cen krmiv a následně zdraží potraviny živočišného původu, zejména maso a vejce.

"Převážně pozitivní dopad zmíněné intervence ČNB lze zaznamenat u zpracovatelů mléka a mléčných výrobků, kteří velký díl své produkce vyvážejí," poznamenala Štolcová. Zdražení a s tím související omezení dovozů může být naopak pro tuzemské výrobce pozitivem.

"I přes skutečnost, že si řada firem zajistila v bankách kurzy eura a dolaru za předem dohodnuté ceny, počítají podle předběžných propočtů se ztrátou," uvedla Štolcová. Důvodem bývají například dlouhodobé smlouvy v českých korunách na výrobky vyráběné z dovážených surovin placených v eurech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK