Mládek: O prolomení limitů by měli rozhodnout lidé v referendu

07.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. ledna (ČTK) - O prolomení těžebních limitů by v referendu měli rozhodnout lidé, kterých se rozhodnutí týká. Pro vládu by výsledky referenda byly závazné. ČTK to dnes řekl kandidát na ministra průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Premiér v demisi Jiří Rusnok v prosinci oznámil, že jeho vláda o prolomení limitů rozhodovat nebude.

Mládek uvedl, že pokud by lidé v Ústeckém kraji prolomení limitů schválili, měly by soukromé firmy uhlí těžit samy. Odmítl tak záměr nynějšího ministra průmyslu a obchodu v demisi Jiřího Ciencialy, který chtěl vytvořit novou těžařskou společnost s většinovým podílem státu.

Konkrétní termín, kdy by se o limitech mohlo rozhodnout, Mládek neuvedl. Podle něj je to otázka diskusí a jednání. Připomněl, že ČSSD nezrušila usnesení o limitech z doby vlády tehdejšího premiéra Jiřího Paroubka.

Premiér v demisi Rusnok dříve řekl, že o prolomení limitů bude potřeba rozhodnout. Mládek upozornil na to, že případné rozhodnutí by bylo pouze prvním krokem, který je třeba udělat. "To vůbec není jednoduché. Uhlí je v zemi, je třeba vykoupit půdu, vyplatit soukromé subjekty. Je to první krok na dlouhé cestě. Musí být strukturovanější návrh," uvedl Mládek.

Proti prolomení limitů jsou ekologické organizace. Ty prosazují, aby stát do Podkrušnohoří přiváděl nová průmyslová odvětví, která podle nich vytvoří trvalejší, efektivnější a čistší pracovní místa než povrchové doly.

Limity těžby hnědého uhlí v severních Čechách stanovilo usnesení vlády z roku 1991. Zaručují městům a obcím, pod nimiž je uhlí, že nebudou kvůli těžbě zbourány. Zrušení limitů by postihlo především Horní Jiřetín a jeho místní část Černice poblíž dolu ČSA. Hrana těžební jámy by se dostala jen pár set metrů od okraje Litvínova.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK