Munich Re: Přírodní katastrofy loni měly méně obětí než obvykle

07.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 7. ledna (ČTK) - Přírodní pohromy loni na celém světě připravily o život 20.000 lidí. Je to víc než v předešlém roce, ale zároveň podstatně méně než průměr za posledních deset let. Ekonomické škody způsobené přírodními katastrofami byly naopak loni nižší. V souhrnné zprávě o dopadu loňských katastrof za uplynulý rok to uvedla největší světová zajišťovna Munich Re.

Největší počet obětí na životech má na svědomí supertajfun Haiyan, který v listopadu zasáhl Filipíny, Vietnam a Čínu. Zahynulo při něm skoro 6100 lidí. Druhou nejtragičtější pohromou byly se zhruba 5500 mrtvými červnové povodně v Indii.

Celkem zajišťovna podle zprávy svém webu loni registrovala 880 přírodních katastrof, které způsobily škody celkově za 125 miliard dolarů (2,5 bilionu Kč) a pojistné škody za 31 miliard dolarů. To je méně než průměrné hodnoty za deset let (184 miliard USD, 56 miliard USD respektive). Celková tragická bilance byla oproti loňsku zhruba dvojnásobná, napsala agentura AP. Za desetiletým průměrem (106.000 obětí) ale výrazně zaostala.

Nejdražší přírodní katastrofou byly z hlediska celkových hospodářských škod červnové povodně v jižním a východním Německu a v sousedních státech. Velká voda ve střední Evropě, která tehdy zasáhla také Českou republiku, celkem vyšla na 15,2 miliardy dolarů (306,2 miliardy Kč). Na pojistném pak pojišťovny vyplatily necelou pětinu této částky.

Pro odvětví byla nejdražší přírodní událostí roku série letních krupobití v Německu. Za škody způsobené krupobitím jenom z konce července společnosti na pojistném vyplatily 3,7 miliardy dolarů. Bouře provázené kroupami se ale v Německu objevily i v srpnu, a škody na pojištěném majetku za oba měsíce tak byly ještě 400 milionů USD vyšší, uvedla Munich Re.

Zajišťovna přebírá část pojistných rizik pojišťoven, je tedy pojišťovnou pojišťoven. Konkurenční švýcarská zajišťovna Swiss Re v prosinci odhadla, že ekonomické škody způsobené přírodními katastrofami a neštěstími zaviněnými člověkem dosáhnou za loňský rok na celém světě 130 miliard dolarů (přes 2,6 bilionu korun).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK