Agrární odbory se dohodly na růstu mezd pouze s části podnikatelů

07.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. ledna (ČTK) - Zemědělské odbory se dnes dohodly s menším ze dvou zaměstnaneckých svazů, Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů (ČMSZP), na růstu mzdových tarifů v zemědělství o tři procenta. ČTK to dnes sdělil šéf odborů Bohumír Dufek s tím, že navrhne rozšíření platnosti kolektivní smlouvy vyššího stupně pro celé odvětví. Předsedu Zemědělského svazu ČR Martina Pýchu podepsání smlouvy pouze s jedním svazem zaskočilo. V posledních letech ji totiž podepisovaly oba svazy s odboráři společně.

"Kolektivní smlouva s tříprocentním růstem mzdových tarifů byl dnes podepsána," řekl ČTK Dufek s tím, že je rád, že agrární podnikatelé pochopili, že pro stabilizaci odvětví je potřeba zaplatit pracovní sílu. Zároveň poukázal na to, že ekonomika tuzemského zemědělství byla loni dobrá. Odhady statistiků předpokládají zisk odvětví přes 16 miliard, což by byl druhý nejlepší výsledek v historii.

"Ano, mohu to potvrdit, udělali jsme oboustranou dohodu po dlouhém vyjednávání," potvrdil ČTK podepsání kolektivní smlouvy předseda ČMSZP Lubomír Burkoň.

"Jsem tím docela zaskočený, já jsem nevěděl, že se dnes dohodli na třech procentech. Jsem překvapený i jednáním pana předsedy Dufka,protože jsem očekával, že bude pokračovat v jednání a on to takhle ustřihl," řekl ČTK Pýcha.

Za zemědělské podnikatele vedly v posledních letech oba svazy jednání společně jako Českomoravská agrární konfederace, s odboráři podepisovali jednu kolektivní smlouvu. Podle loňských odhadů platila smlouva pro podniky zaměstnávající zhruba 80.000 lidí. Smluvní strany se v ní dohodly také na tříprocentním růstu tarifů. Členové Zemědělského svazu podle Pýchy v současnosti zaměstnávají asi 40.000 lidí. Burkoň tímto údajem nedisponuje.

Průměrná mzda v zemědělství, lesnictví a rybářství dosahovala podle Českého statistického úřadu ve třetím čtvrtletí letošního roku 21.004 korun. Proti průměru celého hospodářství, kde ve stejném období průměr dosáhl 24.836 Kč, tak meziročně rostla třikrát rychleji. Zatímco v zemědělství meziroční růst činil 3,9 procenta, v celé české ekonomice 1,3 procenta.

Podle loni vydané zprávy o stavu zemědělství v ČR počet zaměstnanců v zemědělství v roce 2012 meziročně klesl o 3,8 procenta na 105.400. Pokračoval tak dlouhodobý trend odlivu zaměstnanců z oboru. Čísla za loňský rok zatím nejsou dostupná.

mjr mal

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK