O nový irský dluhopis je mezi investory značný zájem

07.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dublin 7. ledna (ČTK) - První dluhopis, který Irsko vydalo od prosincového vystoupení z mezinárodních záchranného programu, se dnes setkal s vysokou poptávkou investorů. Země se tak úspěšně vrací na trh dluhopisů, což je dobrým znamením i pro další země eurozóny, které se vymaňují z dluhové krize.

Nový dluhopis s desetiletou splatností si investoři objednali v objemu více než 14 miliard eur (zhruba 385 miliard Kč). To je asi čtyřnásobek předpokládaného objemu emise, který byl stanoven na tři až čtyři miliardy eur, sdělila agentuře Reuters jedna z bank ze syndikátu, který emisi upisuje.

Banka očekává, že cena dluhopisu bude později stanovena tak, aby jeho výnos byl mírně nad 3,5 procenta. To je markantní úspěch pro zemi, u jejíchž desetiletých dluhopisů investoři na vrcholu krize v roce 2011 požadovali výnos kolem 15 procent.

Irsko se stalo minulý měsíc první zemí eurozóny, která úspěšně dokončila mezinárodní záchranný program. Země byla nucena požádat o pomoc na podzim 2010 v důsledku vážných problémů svých bank. Od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu tehdy dostala záchranný balík v objemu 85 miliard eur.

Irsku se podařilo vrátit se na dluhopisové trhy už loni a od letoška by mělo být ve financování svých potřeb plně soběstačné. První emisi dlouhodobého dluhopisu od roku 2010 Irsko vydalo loni v březnu v objemu pěti miliard eur.

Nový dluhopis se stane srovnávacím měřítkem pro země jako je Řecko, Portugalsko a Kypr, které ještě setrvávají v záchranném programu, brzy ale budou muset jít samy na trh. "Tak mimořádně silná poptávka zesiluje příznivou náladu vůči Irsku," řekl obchodník s dluhopisy Ryan McGrath ze společnosti Cantor Fitzgerald v Dublinu. "Je to dobré znamení pro nadcházející emise dalších okrajových zemí eurozóny," dodal.

Vysoká poptávka po irském dluhopisu zvýšila zájem investorů o obchodované dluhopisy dalších zemí vymaňujících se z krize. Výnosy desetiletých španělských bondů na sekundárním trhu klesly o zhruba 0,1 procentního bodu na 3,81 procenta a ještě výraznější se snížily výnosy řeckých státních dluhopisů.

Výnos desetiletého irského dluhopisu na trhu klesl na 3,27 procenta a u pětileté obligace klesl takřka na úroveň výnosů britských obligací. Ještě před rokem byl výnos pětiletého irského bondu dva a čtvrt procentního bodu nad výnosem obdobné britské obligace.

Irsko má dostatek financí k pokrytí svých potřeb až do příštího roku, státní pokladna ale chce pořádat pravidelné aukce dluhopisů, aby ukázala, že Irsko se vrací k normálu. Irský úřad pro správu dluhu dnes oznámil, že letos chce získat na trhu dluhopisů 6-10 miliard eur.

Irská ekonomika se v loňském druhém čtvrtletí dostala z druhé recese za posledních pět let a vláda v letošním roce očekává růst hrubého domácího produktu (HDP) o dvě procenta. Míra nezaměstnanosti ke konci loňského roku klesla na 12,5 procenta z maxima více než 15 procent. Státní dluh Irska, který kvůli sanaci bank dosahuje 124 procent HDP, však zůstává jedním z nejvyšších v EU.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK