Ceny ropy po pěti dnech poklesu mírně rostou

07.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 7. ledna (ČTK) - Světové ceny ropy dnes mírně rostou, a oživují tak z pěti dnů poklesu, kdy je srážely zprávy o obnovování těžby v Libyi. Ropný trh má obavy z bojů v Iráku a rovněž z dopadů vlny mrazivého počasí ve Spojených státech.

Severomořská ropa Brent kolem 15:40 SEČ vykazovala růst o takřka půl dolaru na zhruba 107,20 USD za barel. V pondělí cena Brentu sestoupila na 106,51 USD, což bylo minimum od 20. listopadu. Cena americké lehké ropy WTI přidávala necelých 20 centů na 93,60 USD.

Libyi se o víkendu podařilo obnovit těžbu na velkém ropném poli na jihu země, kde demonstranti ukončili blokádu. Dnes se tam těžba dostala na 277.000 barelů denně, což je už jen pětinu pod běžnou úrovní.

Plné obnovení těžby na tomto poli zdvojnásobí aktuální libyjskou produkci, která v létě v důsledku blokád a demonstrací klesla na zhruba 250.000 barelů proti obvyklému objemu kolem 1,4 milionu barelů denně. Vzhledem k pokračujícím střetům mezi vládou a rebely, kteří obsadili klíčové ropné přístavy, jsou ale vyhlídky na další zvyšování těžby a vývozu nejisté.

"Domnívám se, že obnovování libyjské těžby už trh do cen zahrnul. Možná to dokonce se snížením cen přehnal," řekl agentuře Reuters analytik Tony Nunan z japonské obchodní společnosti Mitsubishi.

Obavy o dodávky z Blízkého východu vyvolávají boje v Iráku. Tamní armáda před několika dny oznámila, že připravuje ofenzivu ve Fallúdži a také ve městě Ramádí, které ovládli teroristé z organizace Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL).

Růst cen ropy ale podporují i polární mrazy na americkém Středozápadě, které by mohly ohrozit tamní těžbu. Zatím ale žádní velcí američtí těžaři výpadky nehlásí.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent únor 107,20 106,63 New York - Nymex WTI únor 93,60 93,43

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK