Burza mírně oslabila, ztrácely KB a ČEZ, dařilo se Erste a Orcu

07.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. ledna (ČTK) - Pražská burza dnes na rozdíl od rostoucích západoevropských trhů mírně oslabila. Index PX uzavřel oproti pondělku 0,15 pct níž na 988,15 bodu. Ztrácely akcie Komerční banky, které oslabily o více než tři procenta na 4230 Kč za akcii, energetický podnik ČEZ je po dnešním obchodování o 2,3 procenta slabší. Dařilo se naopak Erste Bank, která si připsala 4,28 procenta a uzavřela na 730,7 Kč za akcii. Developer Orco posílil o téměř šest procent, vyplývá z výsledků burzy.

Analytik Josef Kohout z Patria Finance uvedl, že ve středoevropském regionu se zraky investorů upíraly hlavně na polský trh, který registroval téměř dvouprocentní pokles v návaznosti na chystanou změnu v penzijním systému. "Pravděpodobnost výprodejů z tamních penzijních fondů je v této souvislosti vysoce pravděpodobná a zřejmě se dotýká i lokálních akcií Komerční banky," uvedl. KB totiž podle něj nenásledovala všeobecný vzestup bankovních akcií a "spíše se vezla s polskými bankovními zástupci níže".

Zprostředkovaně může mít podle analytika dnešní polský výprodej dopad i na akcie ČEZ, které tamní fondy rovněž vlastní. Energetické firmě ale podle Kohouta nepomáhá ani poslední vývoj v ceně silové elektřiny, jež se vrací k minimům z minulého roku.

Nahoru dnes v Praze naopak šla Erste. "Doháněla včerejší (pondělní) vývoj, kdy kvůli uzavřenému trhu ve Vídni titul neměl šanci následovat západoevropské konkurenty výše," poznamenal analytik. Dodal, že Erste se dnes posunula na více než tříletá maxima.

O téměř šest procent si polepšilo Orco. Podnikatel Radovan Vítek, jenž je největším akcionářem Orka, vytěsnil na pondělní odložené valné hromadě z představenstva firmy zástupce dalších dvou největších akcionářů Kingston a Alchemy.

Pokles dnes zaznamenala mimo jiné mediální CME, téměř o 5,7 procenta. Podle Kohouta tak tyto cenné papíry částečně korigovaly svůj předchozí razantní růst.

Miroslav Frayer z Komerční banky stejně jako Kohout upozornil na to, že pražská burza dnes nabrala opačný směr než burzy v západní Evropě. "Pražská burza si žila vlastním životem. Index PX nakonec nepatrně oslabil o 0,15 procenta," uvedl.

Kurz české měny: Předchozí závěr Dnes kolem 17:15 Kč/EUR 27,50 27,44 Kč/USD 20,15 20,16

Zdroj: Patria Online

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK