MMF zlepší výhled světového hospodářství

08.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 8. ledna (ČTK) - Mezinárodní měnový fond (MMF) zlepší výhled světové ekonomiky. Uvedla to podle serveru BBC šéfka fondu Christine Lagardeová. Dodala, že MMF aktualizovanou prognózu zveřejní během tří týdnů. Neposkytla však žádné další podrobnosti.

V poslední říjnové prognóze fond snížil odhad letošního růstu světové ekonomiky o 0,2 procentního bodu na 3,6 procenta. Poukázal tehdy na zpomalování hospodářského růstu v rozvíjejících se ekonomikách.

BBC však upozorňuje, že řadu ekonomů v poslední době překvapila síla hospodářského oživení v některých vyspělých zemích, zejména ve Spojených státech a Británii.

Americké ministerstvo obchodu minulý měsíc ve své konečné zprávě uvedlo, že ekonomika Spojených států v loňském třetím čtvrtletí stoupla o 4,1 procenta, tedy nejrychleji za téměř dva roky. Opravilo tak předchozí odhad, podle kterého růst ekonomiky činil 3,6 procenta.

Americký prezident Barack Obama v souvislosti se zveřejněním těchto údajů prohlásil, že letošek bude pro americkou ekonomiku "průlomovým rokem". USA jsou největší ekonomikou na světě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK