Končící Windows XP stále používá 21 procent PC v ČR

08.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. ledna (ČTK) - Zastaralý operační systém Windows XP používá v Česku stále 21 procent počítačů, ve světě pak o tři procentní body méně. Společnost Microsoft přitom přestane tuto verzi za tři měsíce podporovat. Vyplývá to z informací Microsoftu. Přechod na domácí verzi Windows 7 se v případě pořízení nepřenosné OEM licence dá sehnat od 2300 Kč, u Windows 8.1 je to zhruba o 500 Kč více. Firemní zákazníci mohou využít multilicenční smlouvy pro upgrade na novější verze Windows.

 

Podle zprávy o bezpečnostních rizicích, kterou pravidelně vydává Microsoft, je riziko nákazy počítačů s Windows XP škodlivým softwarem až šestkrát vyšší než u Windows 8. Zpráva Security Intelligence Report 15 analyzuje informace o počítačových hrozbách z více než miliardy systémů na celém světě.

"Nezapomeňme, že Windows XP je na trhu 12 let. Je to podobné, jako když řidič nechce vyměnit své staré auto, jehož bezpečnostní výbava neodpovídá současným požadavkům, nelze ho vybavit novými prvky a již se na něj ani nevyrábějí náhradní díly. Auto sice obstojně jezdí, ale pro rodinu není bezpečné a jeho provoz není efektivní," uvedl manažer divize Windows Client Microsoftu ČR Lukáš Křovák.

Microsoft porovnával zranitelnost XP vybavených opravným balíčkem Service Pack 2, který již nepodporuje, se stále aktualizovanou verzí XP se Service Packem 3. Počet nakažení v posledních dvou letech byl u SP2 vyšší o dvě třetiny.

I přes dostupnou podporu Windows XP SP3 podle Křováka ale již tento systém nedokáže poskytnout dostatečnou ochranu proti nejnovějším typům červů a trojanů, a to ani při použití a pravidelné aktualizaci antivirové ochrany. Windows XP také neumožňují instalaci posledních verzí webových prohlížečů jako například Internet Explorer od verze 9, který rovněž přinesl zlepšení ochrany proti webovým serverům šířícím škodlivý software.

S blížícím se ukončením podpory Windows XP a Office 2003 společnost Microsoft doporučuje uživatelům přejít na nové verze systému Windows a sady Microsoft Office ještě před ukončením podpory.

Novější verze Windows kvůli zvýšení bezpečnosti spouští aplikace v úplně oddělených prostorech (sandbox aplikace), což znemožňuje škodlivému softwaru šířit se za hranice jedné aplikace. Umožňují také náhodné přidělování bloků operační paměti aplikacím, které omezuje možnosti přímého útoku na prostor operační paměti počítače. Zabezpečený start počítače pak znemožňuje škodlivému softwaru eliminovat antivirovou ochranu při startu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK