Maloobchodní tržby v eurozóně v listopadu vzrostly

08.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 8. ledna (ČTK) - Maloobchodní tržby v eurozóně i v celé Evropské unii v listopadu vzrostly, a oživily tak po poklesu v předchozích dvou měsících. Vyplývá to z předběžných údajů, které dnes zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat. V eurozóně byl přitom nárůst nejvýraznější od listopadu 2001. Spotřebitelská poptávka je tradičně významným motorem ekonomiky.

Obrat maloobchodu v zemích eura se v listopadu zvýšil o 1,4 procenta po poklesu o 0,4 procenta v předešlém měsíci a ještě výraznějším snížení v září. Stoupl především prodej nepotravinářského zboží s výjimkou paliv. V celé Evropské unii se celkové tržby zvýšily o 1,2 procenta.

V meziročním srovnání obrat obchodníků v eurozóně stoupl o 1,6 procenta poté, zatímco v říjnu o 0,3 procenta klesl. V celé Evropské unii tržby meziročně stouply o rovná dvě procenta. Největší nárůst opět nastal v kategorii nepotravinářského zboží, kam se řadí například oděvy, knihy nebo spotřební elektronika.

Růst tržeb o více než dvě procenta v listopadu zaznamenali obchodníci ve Francii, a to i přes horší náladu tamních spotřebitelů v témže měsíci. Obrat se zvýšil i ve Španělsku a Portugalsku, které se nadále potýkají s dopady dluhové krize.

Eurozóna i EU se sice ve druhém čtvrtletí vymanily z recese, tempo růstu však zůstává nízké. Ve třetím čtvrtletí ekonomika eurozóny zpomalila růst na 0,1 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK