Registr vozidel během dopoledne téměř dvě hodiny nefungoval

08.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. ledna (ČTK) - Registr vozidel během dopoledne téměř dvě hodiny nefungoval. Úředníci v celé republice nemohli žadatele odbavovat od zhruba 10:00 do 11:42, kdy byl systém opět zprovozněn. ČTK to řekl mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák. Komplikace podle úřadu způsobil výpadek internetového připojení.

"Aplikace je a byla funkční, problém byl pouze v internetovém připojení," uvedl Novák. Chyba tentokráte nebyla na straně ministerstva, ale u dodavatelské firmy, dodal mluvčí. Internetové připojení pro potřeby centrálního registru provozuje společnost Telefónica 02.

Technickou závadu na vnitřní síti jednoho z pražských datových center, Telefónica potvrdila. Potíže společnost odhalila zhruba v 09:45 a odstranění problému řešila zhruba dvě hodiny, uvedl mluvčí Hany Farghali. V současnosti podle něj technici podnikají kroky, aby se případnému opětovnému výpadku zamezilo. Zároveň se společnost omluvila zákazníkům, které výpadek připojení postihl.

"Nemohli jsme odbavovat klienty, a to je dnes úřední den, řekla ČTK mluvčí magistrátu v Hradci Králové Magdaléna Vlčková. Zpoždění se podle ní úředníci snaží dohnat v odpoledních hodinách.

Ministerstvo dopravy centrální registr vozidel spustilo začátkem června 2012. Po zhruba hodině provozu systém téměř na celý den zkolaboval a poté se několik týdnů potýkal s výpadky a množstvím chybně uvedených údajů, které podle úředníků na registračních pracovištích vznikly při přenosu z databáze ministerstva vnitra. Další kolaps systém postihl v polovině prosince při jeho připojování na základní registry.

Koncem loňského roku vypsalo ministerstvo dopravy výběrové řízení na nového provozovatele registru vozidel. Současným provozovatelům, kterými jsou Telefónika a společnost ICZ, končí smlouva na konci března. Za pozdní vypsání tendru byl resort dopravy v minulosti často kritizován. Není totiž vůbec jisté, že se nového provozovatele podaří včas vybrat. Parametry tendru se rovněž chce zabývat nastupující ministr dopravy Antonín Prachař (ANO).

cfr mal

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK