ECB: Rozdíly v úrocích z úvěrů v eurozóně narůstají

08.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 8. ledna (ČTK) - Rozdíly v úvěrových nákladech firem v jednotlivých zemích eurozóny se ke konci minulého roku znovu zvyšovaly a v listopadu se přiblížily rekordnímu maximu. Uvedla to v dnešní zprávě Evropská centrální banka (ECB). Údaje tak potvrzují přetrvávání stavu, kdy z rekordně nízkých úrokových sazeb ECB nejsou schopny těžit zdaleka všechny země eurozóny.

Ukazatel ECB, který měří rozdíly mezi výší úroků z úvěrů pro velké firmy v jednotlivých zemích, v listopadu vzrostl těsně pod maximum z počátku loňského roku. Firmy v Portugalsku tak například musely z nových půjček v objemu přes milion eur platit v průměru úrok 5,26 procenta, což bylo o čtvrt procentního bodu více než v říjnu, zatímco belgické podniky platily jen 2,01 procenta.

Úvěrové náklady firemního sektoru eurozóny se v zemích eura začaly výrazněji lišit v době, kdy finanční a poté dluhová krize odhalily, že některé členské země jsou pro investory mnohem rizikovější než jiné. Investoři od té doby požadují od vlád i firem těchto zemí rizikové přirážky k úrokům nebo výnosům státních dluhopisů. Tato situace přetrvává už déle než pět let, přestože ECB se ji snaží řešit nestandardními opatřeními.

Rada ECB se schází ve čtvrtek a podle průzkumu agentury Reuters mezi analytiky se všeobecně předpokládá, že ponechá základní úrokovou sazbu na rekordním minimu 0,25 procenta až zhruba do poloviny příštího roku. Guvernéři ale mohou diskutovat o dalších způsobech, jak zlepšit mechanismy přenášení oficiálních úrokových sazeb od bank do ekonomiky. O problému "fragmentace" úvěrových trhů, kdy se snížené oficiální úroky dostávají k firmám a domácnostem jen pomalu a velmi nerovnoměrně, se na prosincovém zasedání ECB zmínil její šéf Mario Draghi.

V eurozóně se navíc prohlubuje propad úvěrové aktivity. Podle údajů ECB z minulého týdne se objem úvěrů pro firmy v měnové unii v listopadu snížil dosud nejrychlejším tempem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK