AB InBev koupí korejskou firmu Oriental za 5,8 miliardy dolarů

20.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hongkong 20. ledna (ČTK) - Největší světový producent piva Anheuser-Busch InBev se dohodl na převzetí jihokorejské společnosti Oriental Brewery za 5,8 miliardy dolarů (zhruba 118 miliard Kč). Oznámily to dnes firmy. AB InBev tak získá zpět kontrolu nad podnikem, který v roce 2009 prodal investiční skupině KKR za 1,8 miliardy dolarů.

"Oriental Brewery posílí naše postavení na rychle rostoucích trzích v Asii a Tichomoří," uvedl generální ředitel AB InBev Carlos Brito. AB InBev má nyní podle agentury Reuters v tomto regionu relativně slabou pozici. Asie a Tichomoří se na celkovém objemu prodeje podniku podílí zhruba 14 procenty.

Rychlý růst poptávky po pivu v Asii přilákal do tohoto regionu přední světové pivovary, které se tak snaží kompenzovat slabou poptávku na vyspělých trzích.

Skupina AB InBev vznikla v roce 2008, kdy belgický pivovar InBev převzal amerického konkurenta Anheuser-Busch za 52 miliard dolarů. Následný prodej Oriental Brewery byl součástí snahy o snížení dluhu. AB InBev v roce 2009 prodala rovněž Pivovary Staropramen a další aktivity ve východní Evropě firmě CVC Capital Partners, od které je předloni získala severoamerická pivovarská skupina Molson Coors Brewing Company.

AB InBev má v portfoliu asi 200 značek z celého světa, včetně značek Budweiser, Beck's nebo Stella Artois. Od americké Anheuser-Busch zdědil řadu dlouhodobých právních sporů s českobudějovickým Budvarem o značku Budweiser a její různé obměny.

pmh ank

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK