Eurogas: Spotřeba plynu v EU loni klesla o 1,4 procenta

25.03.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. března (ČTK) - Spotřeba zemního plynu 28 členských států Evropské unie loni klesla o 1,4 procenta na 4989 TWh, což odpovídá 462 miliardám metrů krychlových. Poptávka po plynu v roce 2013 klesla kvůli snížení využití zemního plynu v energetickém sektoru. Vyplývá to z odhadů Evropské plynárenské asociace Eurogas, které má ČTK k dispozici. V Česku spotřeba plynu loni naopak vzrostla, a to o 1,4 procenta na 8,366 miliardy metrů krychlových.

"Pokles poptávky po zemním plynu může být částečně přičítán zvýšené konkurenci dotovaných obnovitelných zdrojů. Nicméně je paradoxní, že paliva s vyššími emisemi skleníkových plynů, jako je například uhlí, nadále nahrazují zemní plyn, a to je potřeba změnit," uvedla generální tajemnice Eurogasu Beate Raabeová. Dodala, že současná situace brání EU využívat zemní plyn jako hlavní možnosti pro rozvoj nákladové efektivity systému nízkouhlíkové energetiky.

Díky chladnějšímu počasí v celé EU v roce 2013 se v sektoru domácností a služeb poptávka po zemním plynu meziročně zvýšila. Déletrvající chladné jaro bylo ale vyváženo mírnějšími zimními teplotami v průběhu loňské ho 4. čtvrtletí.

Spotřeba zemního plynu v EU klesá třetí rok po sobě. V roce 2011 to bylo o deset procent a předloni se snížila o dvě procenta. Od počátku roku 2011 a nadále i v loňském roce má řada faktorů na poptávku po zemním plynu negativní vliv.

Na straně nabídky zemního plynu zaznamenala těžba ve srovnání s rokem 2012 mírný pokles o procento na 1690 TWh. Těžba v EU stále zůstává největším zdrojem plynu pro zákazníky evropské osmadvacítky a tvoří 33 procent z celkových dodávek. Mezi hlavní vnější zdroje patřilo Rusko s 27 procenty, Norsko s 23 procenty a Alžírsko s osmi procenty.

Zhruba polovina dodávek ruského plynu do Evropy prochází přes Ukrajinu. Nynější napětí mezi Ukrajinou a Ruskem vyvolává na západě znepokojení ohledně budoucího přísunu ruského plynu. Střety mezi Kyjevem a Moskvou už způsobily vážné narušení dodávek plynu z Ruska přes Ukrajinu do Evropy v letech 2006 a 2009.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK