Provozovateli O2 areny loni klesl zisk na 70 milionů korun

27.03.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. března (ČTK) - Společnosti Bestsport Arena, která provozuje O2 arenu v pražských Vysočanech, loni klesl provozní zisk na 70 milionů korun z předloňských 100 milionů Kč, tržby zůstaly stejné na zhruba 400 milionech korun. Informoval o tom dnes mluvčí společnosti Oldřich Babický s tím, že zisk společnost investuje do rekonstrukce vnitřních prostor.

Předseda představenstva společnosti Richard Benýšek ČTK už loni v květnu řekl, že technologie multifunkční haly, která dnes slaví desáté výročí od svého otevření, jsou na hraně životnosti. Investovat se tak muselo například do kamerového systému či bezpečnostních prvků. Letos se výraznějších úprav dočká hlavně patro s takzvanými skyboxy, kde vznikne VIP prostor, či výsuvné tribuny. Vše musí být hotovo tak, aby se stihlo hokejové mistrovství světa, které se v Praze odehraje příští rok.

"Kromě běžných provozních investic jsou to velké investice v souvislosti s mistrovstvím Evropy v atletice a mistrovstvím světa v hokeji v příštím roce, zejména do rekonstrukce výsuvných tribun, obnovy osvětlení a ozvučení haly," uvedl Benýšek s tím, že schválené jsou investice na úrovni celého provozního zisku.

Naopak nedokončená malá arena v sousedství, která jako hrubá stavba stále slouží jako provizorní skladiště, se zatím potřebné rekonstrukce nedočká. "Jak pro mistrovství Evropy v atletice, tak pro mistrovství světa v hokeji tento prostor organizátoři potřebují ke svým účelům alespoň v současném nedokončeném stavu, tedy s jakýmkoliv dokončením můžeme případně začít až v polovině příštího roku," poznamenal ředitel O2 areny Robert Schaffer.

Podle něj je cest dostavby více. "Vidíme šanci, že může konkurovat a nabídnout zajímavý prostor pro menší akce, třeba pro koncerty pro tři tisíce lidí, veletrhy nebo plesy. Ale investičně půjde o velmi náročnou akci," doplnil.

Stavba haly trvající od října 2002 do března 2004 stála sedm miliard korun, prodražilo ji nevýhodné úvěrové financování. Kvůli závazkům spojeným se stavbou arény zkrachovala společnost Sazka, která ručila za úvěry a dluhopisy. Znalecký posudek vypracovaný společností Ernst & Young před časem odhadl cenu víceúčelové haly na 1,57 miliardy korun. Na konci loňského roku halu koupila za nezveřejněnou cenu skupina PPF Petra Kellnera od skupiny KKCG Karla Komárka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK