Polský premiér vyzval EU k vytvoření energetické unie

22.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 22. dubna (ČTK) - Polský premiér Donald Tusk vyzval Evropskou unii k vytvoření energetické unie, která by ukončila dominanci Ruska v zásobování Evropy plynem a zajistila svým členům energetickou bezpečnost. Tusk v článku zveřejněném dnes v listě Financial Times připomněl, že EU začala právě jako spolupráce v energetice a na poli uhlí.

"Navrhuji proto energetickou unii. Ta vrátí Evropské společenství k jeho kořenům," napsal Tusk, který bude ve středu jednat v Bruselu. Prvním prvkem takové unie by byl vznik celoevropského orgánu, který by nakupoval plyn pro všech 28 zemi EU.

Dalším prvkem energetické unie by byla úmluva, že pokud bude jedné nebo více zemím hrozit odpojení od dodávek plynu, ostatní mu v rámci "mechanismu solidarity" pomohou. "Dnes nejméně deset členů EU závisí na jediném dodavateli - Gazpromu - z více než poloviny své spotřeby. Některé jsou na ruském, státem ovládaném gigantu závislé zcela," dodal premiér.

Dalším principem unie by bylo podle něj plné využívání zásob fosilních paliv, včetně uhlí a břidlicového plynu. "Ve východních státech EU, mimo jiné v Polsku, je uhlí synonymem energetické bezpečnosti. Žádná země by neměla být k těžbě surovin nucena, žádné by se v tom ale nemělo bránit - pokud to bude dělat udržitelným způsobem." píše Tusk. "Potřebujeme bojovat za čistší planetu, ale musíme mít zajištěný přístup k energetickým zdrojům."

Energetická unie by rovněž zajišťovala dohody o nákupu plynu od vývozců mimo Evropu - například z USA nebo Austrálie. EU by podle Tuska rovněž měla posílit dohodu o energetické spolupráci mezi sebou a osmi východními sousedy z roku 2005, aby rozšířila evropský trh plynu na východ.

"Bez ohledu na to, jak se vyvine střet o Ukrajinu, jedno ponaučení je zřejmé: přílišná závislost na ruské energii Evropu oslabuje," uvedl Tusk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK