Slovenská ekonomika zrychlila tempo růstu na 2,4 procenta

04.06.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 4. června (ČTK) - Slovenská ekonomika v prvním letošním čtvrtletí po očištění o sezonní vlivy vzrostla proti předchozím třem měsícům o 0,6 procenta. Zrychlila tak růst z 0,5 procenta z konce minulého roku. Ekonomiku podle tamního statistického úřadu podpořila zahraniční i domácí poptávka.

Meziroční tempo růstu zrychlilo na 2,4 procenta z 1,5 procenta v posledním loňském kvartálu. Statistický úřad tak potvrdil svůj dřívější odhad.

Vyšší tempo ekonomického růstu země se projevilo v mírném snížení míry nezaměstnanosti, která je od propuknutí globální ekonomické krize jedním z největších problémů slovenského hospodářství. Míra nezaměstnanosti v prvním čtvrtletí dosáhla 14,1 procenta, v předchozím kvartálu činila 14,2 procenta.

Průměrná mzda na Slovensku ve sledovaném období vzrostla, a to meziročně o 4,1 procenta na 821 eur (zhruba 22.550 Kč). Vzhledem k deflaci však reálná mzda vzrostla o 4,2 procenta. To znamená, že Slováci si za svůj výdělek mohou koupit více zboží a služeb než v minulosti.

Slovenská centrální banka (NBS) letos v březnu mírně zvýšila výhled letošního růstu HDP na 2,4 procenta z předchozích 2,3 procenta. NBS ve své prognóze počítá s oživováním ekonomiky hlavních obchodních partnerů Slovenska.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK