Ideal Automotive postavil halu u Stříbra, zaměstná až 600 lidí

13.06.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kostelec (Tachovsko) 13. června (ČTK) - Německý Ideal Automotive, výrobce vnitřních výplní automobilů, postavil a zkolaudoval halu o ploše 16.000 metrů čtverečních v průmyslové zóně v Ostrově u Stříbra, který spadá pod obec Kostelec. Zaměstná až 600 lidí. Do měsíce začne vyrábět minimálně na jedné lince, řekl dnes ČTK starosta Kostelce František Trhlík. Na konci roku tam otevře továrnu na nábytek až pro 1000 lidí americký Steelcase.

"První stovku lidí už (Ideal Automotive) má," uvedl Trhlík. Firma, která začala v roce 1999 s výrobou v nedalekém Boru, už v pronajaté hale v Ostrově zaměstnává 200 lidí a zhruba 150 v bývalém Siemensu ve Stříbře. "Původně se předpokládalo, že přejdou do nové haly, ale vypadá to, že je nechají na místech, protože mají ohromně zakázek," řekl Trhlík. Firma, která vyrábí textilní a plastové výplně vozidel, zaměstná hlavně lidi ze Stříbra a okolí a připravuje pro ně vlastní autobusovou linku.

Steelcase, která v hale s plochou 27.000 metrů čtverečních zahájí výrobu na konci roku, bude mít na počátku 300 kmenových zaměstnanců. "Když bude výroba nabíhat, jak si představují, pracovníky by přibírali a částečně vyžívali agentury," řekl Trhlík. Podnik zavede autobusovou linku z Plzně, Stříbra a Kladrub až k továrně. Firmy, které už v zóně fungují, o tom podle starosty také uvažují, zatím ale přispívají lidem na osobní dopravu.

Panattoni Park má zaplnit celou plochu dříve plánované fotovoltaické elektrárny, která měla vzniknout na 60 hektarech mezi Kostelcem a Ostrovem. Etapa A na 15 hektarech už je hotová a fungují tam korporace Lear, Leoni a Assa Abloy s téměř 1000 zaměstnanci. Část B s firmou Ideal Automotive je zkoulaudovaná a v části C bude Steelcase. "Do zóny chtějí další zájemci," řekl Trhlík. Šéf Panattoni Pavel Sovička uvedl, že jednání s několika dalšími investory jsou na dobré cestě.

"Tachovsko má ještě určitý potenciál v pracovních silách, ale rozhodující teď bude severní a jižní Plzeňsko a Domažlicko," uvedl Trhlík. Ostrov je na rozhraní těchto okresů.

V Kostelci ve středu otevřeli velký kruhový objezd kvůli nájezdům do částí zóny. Zvýší se bezpečnost dopravy, která tam byla složitá, uvedl Trhlík. Křižovatku zaplatil Panattoni. Místní firmy daly peníze na rekonstrukci kulturního domu a dále s nimi bude starosta jednat o chodníku od objezdu na náves v Ostrově. Díky novým firmám se Kostelec s 550 lidmi rozrůstá.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK