Co týden dal? Rusko zavádí odvetná opatření

08.08.2014 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Rusko zakázalo veškerý dovoz masa, ryb, mléka, mléčných výrobků a ovoce a zeleniny z Evropské unie i Spojených států. Kromě toho Rusko zakáže tranzitní lety ukrajinských aerolinek přes své území a zákaz zvažuje i pro tranzitní lety aerolinek z EU a USA do Asie. Více v pravidelném týdenním přehledu.

Posledních 7 dní ve světě

Rusko zakázalo veškerý dovoz masa, ryb, mléka, mléčných výrobků a ovoce a zeleniny z Evropské unie i Spojených států. Oznámil to podle agentury AP ruský premiér Dmitrij Medveděv. Kromě toho Rusko podle premiéra zakáže tranzitní lety ukrajinských aerolinek přes své území a zákaz zvažuje i pro tranzitní lety aerolinek z EU a USA do Asie.
Více informací

Světové ceny potravin v červenci klesly na šestiměsíční minimum. Oznámila to Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Upozornila rovněž, že zákaz dovozu některých potravin do Ruska by mohl způsobit růst cen na tamním trhu, ale jeho dopad na světové ceny bude pouze omezený.
Více informací

Česká republika a USA podepsaly smlouvu o společném postupu proti daňovým únikům, takzvanou dohodu FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act). Na základě této dohody si budou daňové správy vyměňovat údaje o některých finančních účtech občanů obou států žijících v zahraničí. S dohodou musí ještě souhlasit Sněmovna a Senát.
Více informací

Rusko by mohlo aerolinkám z Evropské unie omezit nebo zcela zakázat lety přes Sibiř. Opatření, které by bylo reakcí na evropské sankce vůči Rusku za jeho postup v ukrajinské krizi, by těmto aerolinkám zvýšilo náklady u letů do Asie. Napsal to ruský list Vedomosti. Podle jeho zdroje o omezení tranzitních letů přes ruské území teď jednají tamní ministerstva dopravy a zahraničí.
Více informací

Jihokorejský Samsung Electronics ve druhém čtvrtletí ztratil vedoucí pozici na čínském trhu s chytrými telefony, předstihl ho domácí výrobce Xiaomi. Vyplývá to z údajů výzkumné společnosti Canalys.
Více informací

Dva největší světoví výrobci chytrých telefonů, americký Apple a jeho jihokorejský konkurent Samsung Electronics, se dohodli na ukončení všech patentových sporů, které proti sobě vedou v různých zemích světa. Výjimkou jsou Spojené státy, kde budou před tamními soudy pokračovat v již započatých případech. Informoval o tom jihokorejský podnik.
Více informací

Italská ekonomika se nečekaně ocitla zpět v recesi. Její hrubý domácí produkt ve druhém čtvrtletí podle předběžných dat klesl o 0,2 procenta. Trh přitom počítal s růstem. Itálie má po Německu a Francii třetí největší ekonomiku v eurozóně.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Míra nezaměstnanosti v ČR na úrovni sedmi procent byla v roce 2013 po Nizozemsku, Německu a Rakousku čtvrtá nejnižší v EU, kde v průměru činila 11 procent. Vyplývá to z výběrového šetření pracovních sil, které novinářům představil Český statistický úřad.
Více informací

Schodek státního rozpočtu by letos měl být zhruba 90 miliard korun. Schválený rozpočet přitom počítá s deficitem 112 miliard korun. Na tiskové konferenci po setkání s premiérem Bohuslavem Sobotkou to řekl ministr financí Andrej Babiš. Ke konci července skončil rozpočet v přebytku 4,5 miliardy korun, k dnešnímu dni je ovšem podle Babiše již ve schodku zhruba 7,5 miliardy korun.
Více informací

Stavební výroba se po květnové stagnaci v červnu vrátila k růstu a meziročně si polepšila o 5,1 procenta. Rozbíhá se zejména výstavba bytů, kterých se v červnu začalo stavět o 45 procent více než loni. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad.
Více informací

Podpora biopaliv v dopravě bude pokračovat i v letech 2015 až 2020. Vyplývá to z materiálu ministerstva zemědělství, který schválila vláda. Česko se před pěti lety podobně jako další členské země EU zavázalo k tomu, že do roku 2020 nahradí desetinu benzínu a nafty v dopravě obnovitelnými zdroji.
Více informací

Vláda schválila strategii dočerpání peněz z EU u jednotlivých operačních programů. Na tiskové konferenci po jednání kabinetu o tom informoval premiér Bohuslav Sobotka. Ministerstvo pro místní rozvoj uvedlo, že mimo jiné navrhuje přesun peněz v rámci operačních programů s cílem uvolnit více než 6,5 miliardy korun tam, kde jsou připravené a kvalitní projekty.
Více informací

Zákaz či omezení vývozu zemědělských surovin a potravin do Ruska by mohl znamenat výraznější problém pro některé tuzemské pěstitele a výrobce, kteří do země vyvážejí, zjistila ČTK v anketě mezi nimi. Podle senátora a dlouholetého šéfa Agrární komory Jana Veleby navíc hrozí v důsledku embarga přetlak na unijním trhu. To by způsobilo propad farmářských cen a poškodilo například české ovocnáře.
Více informací

Do České republiky ve druhém čtvrtletí přijelo více turistů. Nejvíc jich bylo tradičně z Německa, naopak výrazně ubylo Rusů, zvláště v Praze. Hlavní město jich navštívilo zhruba o 23.000 méně než ve stejném období před rokem. Celkově přijelo do Česka o 14,1 procenta méně občanů Ruské federace než loni ve druhém čtvrtletí. Uvedl to Český statistický úřad (ČSÚ). Důvody snížení počtu ruských turistů nekomentoval, média ale v posledních dnech informují o problémech ruského cestovního ruchu, které přinejmenším zčásti souvisejí s ukrajinskou krizí.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.

Štítky:

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU