ArcelorMittal investoval 200 milionů do modernizace válcovny

29.09.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 29. září (ČTK) - ArcelorMittal Ostrava investoval 200 milionů korun do modernizace středojemné válcovny. Firma začala s výrobou speciálních závitových tyčí pro stavební sektor, je jediným tuzemským výrobcem tohoto typu produktu. Zveřejnila to dnes na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně.

Tyče jsou opatřené po celé délce speciálním závitem, který umožňuje našroubování matic a dalšího příslušenství a spojování jednotlivých kusů bez svařování. Tyče se uplatní jako betonářská ocel, ale jsou vhodné i pro kotvení ve skále či spínání horninových masivů. Jde o jeden z nejpoužívanějších betonářských a kotevních systémů na světě.

\"Tyče naleznou uplatnění ve stavebních konstrukcích, při ražbě podzemních děl a všech geotechnických konstrukcích, tedy ve veškerých důlních dílech, tunelech či podzemních stavbách. Protože tyče není nutné pro spojení svařovat či drátovat, jejich instalace je rychlejší,\" uvedl generální ředitel ArcelorMittal Ostrava Tapas Rádžerkar (v anglické transkripci Rajderkar).

Středojemná válcovna bude vyrábět takzvané AMTB tyče v průměrech od 15 mm do 75 mm a v délkách od jednoho do 24 metrů. Díky nynější investici přes 200 milionů korun zvládne válcovna vyrábět i větší průměry a délky tyčí než u dosavadní řady betonářské oceli. \"Pro zlepšení konkurenceschopnosti se soustředíme na zvyšování podílu výrobků s vysokou přidanou hodnotou,\" dodává Rádžerkar.

V rámci nové investice firma nenabírá další stálé zaměstnance, ale díky oživení trhu mohla letos dát práci několika desítkám agenturních zaměstnanců. Nezaměstnanost na Ostravsku je podle posledních údajů Úřadu práce pátá nejvyšší ze všech okresů v zemi. Ke konci srpna přesahovala 11 procent. Celostátní průměr nezaměstnanosti je 7,4 procenta.

Středojemná válcovna je součástí jednoho ze závodů Válcovny v ArcelorMittal Ostrava. Její válcovací trať je dlouhá kilometr. V době svého vzniku v 80. letech byla druhou největší investicí v Československu, hned za jadernou elektrárnou Temelín. Pořizovací cena válcovny byla sedm miliard tehdejších československých korun. Válcovna dnes vyrábí široký sortiment za tepla válcovaných dlouhých výrobků - jemnou a střední profilovou ocel základních tvarů, tyče pro výztuž do betonu v žebírkovém provedení, rovnoramenné úhelníky a další výrobky.

ArcelorMittal Ostrava a.s. je největší hutní podnik v České republice a patří do největší světové ocelářské a těžařské skupiny ArcelorMittal. Roční kapacita výroby je tři miliony tun oceli. Kromě tuzemského trhu prodává společnost své výrobky do více než 40 zemí světa. ArcelorMittal Ostrava a její dceřiné společnosti mají přes 7500 zaměstnanců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK