Co týden dal? Česko je 42. ekonomicky nejsvobodnější zemí

10.10.2014 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Česká republika je 42. ekonomicky nejsvobodnější zemí ze sledovaných 152 států světa. Vyplývá to z aktuálně zveřejněného žebříčku Economic Freedom of the World Index kanadského institutu Fraser. V předchozím žebříčku se Česko umístilo na 52. pozici. Nejsvobodnější zemí světa je podle žebříčku tradičně Hongkong, naopak nejméně svobodná je Venezuela.

Posledních 7 dní ve světě

Evropa by se snadno vyrovnala s měsíčním výpadkem dodávek ruského plynu a zvládla by i delší narušení. Podle náměstka italského ministra energetiky Claudia De Vincentiho to ukázaly výsledky zátěžových testů evropského energetického systému. Obavy z delšího výpadku vyvolává dlouhý rusko-ukrajinský spor o ceny plynu a nedávné omezování dodávek ruského plynu do některých zemí střední a východní Evropy.
Více informací

Všechny podmínky pro vznik nového globálního automobilového koncernu Fiat Chrysler Automobiles (FCA) jsou splněné. Skupina, která bude sedmým největším výrobcem aut na světě, oficiálně vznikne 12. října a od 13. října se začne s akciemi FCA obchodovat na burze v New Yorku a v Miláně.
Více informací

Světová ekonomika poroste v letošním roce o 3,3 procenta, tedy stejně slabým tempem jako loni a o něco méně, než se dosud čekalo. Uvedl to Mezinárodní měnový fond (MMF) v pololetním výhledu světové ekonomiky. Už v červencové aktualizaci fond snížil odhad letošního růstu na 3,4 procenta z dubnové předpovědi 3,7 procenta. Pro příští rok MMF čeká další oživení, odhad ale zhoršil na 3,8 procenta z dosavadních čtyř procent.
Více informací

Rozpočtový deficit Spojených států v uplynulém fiskálním roce výrazně klesl a dostal se na zhruba 486 miliard dolarů (10,5 bilionu Kč). O rok dříve činil 680 miliard dolarů. Nyní se tak dostal na nejnižší úroveň od nástupu prezidenta Baracka Obamy do funkce. Vyplývá to z předběžných odhadů, které zveřejnil Rozpočtový úřad Kongresu (CBO).
Více informací

Francie a Itálie hodlají vyzvat Evropskou unii k vyčlenění dalších 14 miliard eur (385 miliard Kč) na tvorbu pracovních míst pro mládež. Proti tomuto záměru se však na konferenci EU o zaměstnanosti v Miláně postavilo Německo, uvedla agentura AP.
Více informací

Představitele americké centrální banky (Fed) čím dál více znepokojují možné negativní dopady, které může mít na vyhlídky ekonomiky Spojených států slabý hospodářský růst v Evropě spolu se silnějším dolarem. Vyplývá to ze zápisu ze zářijového zasedání Fedu, který banka zveřejnila. Zápis také naznačil, že Fed nebude spěchat se zvyšováním úrokových sazeb, což vedlo k výraznému nárůstu cen amerických akcií.
Více informací

Polská centrální banka snížila svou základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na nové rekordní minimum 2,0 procenta. Snížení je výraznější, než očekávali analytici. Banka již v září uvedla, že zahájí snižování úroků, pokud nové statistické údaje potvrdí oslabení ekonomické aktivity a inflace zůstane pod limitem 2,5 procenta, který si banka stanovila jako cíl cenové stability.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Společnost RegioJet Radima Jančury se nevzdala myšlenky vytlačit České dráhy z mezinárodních linek na Slovensko. Ministerstvu dopravy chce poslat nabídky na provoz dvou tras z Prahy přes Ostravsko a přes Zlínsko dále na Slovensko. U příležitosti představení nových vagonů Astra to uvedl majitel železničního dopravce patřícího do skupiny Student Agency. S podobnou nabídkou na uvedené trasy Jančura už jednou u tuzemského ministerstva dopravy letos na jaře neuspěl.
Více informací

Škoda Auto zaznamenala letos v září rekordní prodej v historii firmy. Prodej automobilky vzrostl meziročně o 10,4 procenta. Prodala 95.600 vozů, loni v září to bylo o 9000 vozů méně. V Číně dosáhla Škoda druhého nejlepšího měsíčního výsledku od svého vstupu na tamní trh v roce 2007. V Evropě vzrostl tržní podíl značky v prvních devíti měsících na 4,4 procenta. Meziročně mezi zákazníky nejvíce stoupl zájem o model Škoda Rapid, jeho prodej vzrostl oproti loňskému září o 107 procent.
Více informací

Česká republika je 42. ekonomicky nejsvobodnější zemí ze sledovaných 152 států světa. Vyplývá to z aktuálně zveřejněného žebříčku \"Economic Freedom of the World Index\" (index ekonomické svobody) kanadského institutu Fraser. V předchozím žebříčku se Česko umístilo na 52. pozici. Na tiskové konferenci o tom informovali zástupci Centra ekonomických a tržních analýz, které se na analýzách rovněž podílí. Nejsvobodnější zemí světa je podle žebříčku tradičně Hongkong, naopak nejméně svobodná je Venezuela.
Více informací

Nezaměstnanost v Česku v září klesla meziměsíčně o 0,1 procentního bodu na 7,3 procenta. Bez práce bylo 529.098 lidí, o 6127 méně než v srpnu. Počet volných míst se meziměsíčně zvýšil o 1832 na 56.556. Výsledky překonaly odhady analytiků, podle nichž měla nezaměstnanost stagnovat. Podle Úřadu práce přispěly k oživení končící dovolené a pokračující sezonní práce.
Více informací

Vláda schválila plán ministerstva dopravy na zahájení dopravních staveb v hodnotě zhruba 233 miliard korun. Ty chce ministerstvo zahájit do roku 2016. Vyplývá to z informací na vládních internetových stránkách. Mezi 200 stavbami jsou podle dokumentu stavby jihočeských úseků dálnice D3, rychlostní silnice R35 u Opatovic nad Labem, nový úsek dálnice D1 v úseku Přerov - Lipník a dálnice D11 mezi Hradcem Králové a Smiřicemi.
Více informací

Ceny pro spotřebitele v Česku v září dále zrychlily meziroční růst na 0,7 procenta ze srpnových 0,6 procenta. Důvodem je hlavně zdražení potravin a nealkoholických nápojů. Proti předchozímu měsíci ceny v září klesly o 0,2 procenta, hlavně kvůli zlevnění dovolených. Analytici další zvýšení meziroční inflace očekávali.
Více informací

Průměrné ceny pohonných hmot v Česku v uplynulém týdnu mírně zlevnily. Cena litru se shodně snížila u benzinu i nafty o šest haléřů. Benzin Natural 95 se tak ve středu v průměru prodával za 36,74 koruny za litr, nafta za 36,13 koruny za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot sleduje.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU