Ceny ropy po zprávě o jejích zásobách v USA klesly

22.10.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 22. října (ČTK) - Cena severomořské ropy Brent po úterním mírném oživení dnes opět klesla a přiblížila se k hranici 86 dolarů za barel. Trh tak reagoval na americké vládní údaje, ktere ukázaly výrazný nárůst zásob ropy v USA.

Cena ropy Brent dnes kolem 17:00 SELČ nepatrně ztrácela a pohybovala se mírně nad 86 dolary za barel. Minulý čtvrtek přitom Brent zlevnil až na čtyřleté minimum 82,60 USD za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu odepisovala zhruba půl dolaru a byla lehce nad 82 dolary za barel.

Americký Úřad pro energetické informace (EIA) dnes oznámil, že zásoby ropy v USA minulý týden stouply o více než sedm milionů barelů, tedy skoro třikrát tolik, než očekávali analytici.

Brent se v červnu prodával za zhruba 115 dolarů za barel, od té doby ale klesl o více než pětinu kvůli nadměrné nabídce ropy na trhu a obavám ze zpomalujícího růstu v Evropě a v Číně, který by mohl zasáhnout poptávku po ropě.

Podle některých analytiků se cena ropy už možná dostala na dno. Například podle analytika Carstena Fritsche ze společnosti Commerzbank se cena Brentu podle všeho stabilizuje na 86 dolarech za barel a blížící se zima na severní polokouli by poptávku po ní měla tradičně zvýšit. Podle jiných pozorovatelů jsou ale úvahy o stabilizaci ropy zatím předčasné. Také Fritsch přitom upozornil, že pokud Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) neomezí těžbu, hrozí příští rok opět nadbytek ropy na trzích a ceny by mohly dál klesnout.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent prosinec 86,19 86,22 New York - Nymex WTI listopad 82,01 82,81

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK