Dijsselbloem: Řekové poslali návrh reforem včas, teď je posuzován

24.02.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 24. února (ČTK) - Řecká vláda předala seznam svých zamýšlených reformních opatření v pondělí večer, tedy v termínu, na kterém se euroskupina v pátek dohodla. Uvedl to dnes její šéf, nizozemský ministr financí Jeroen Dijsselbloem na jednání hospodářského a měnového výboru Evropského parlamentu. Návrh podle něj nyní Evropská komise, Evropská centrální banka (ECB) a Mezinárodní měnový fond (MMF) posuzují. Dijsselbloem sám nechtěl zatím řecký dokument nijak hodnotit. Opět také jednoznačně odmítl možnost řeckého odchodu z eurozóny.

\"Přišlo to ve 23:15, aspoň do mé schránky. Zpoždění nebylo,\" řekl Dijsselbloem. Europoslancům také řekl, že pokud se komise, ECB i MMF k řeckému dokumentu postaví pozitivně, projednají následně prostřednictvím telekonference svůj další postup ministři financí zemí platících eurem. Prodloužení programu kromě nich musí v některých zemích eurozóny, včetně významného Německa, také schválit národní parlamenty, příslušný proces se má rozběhnout souběžně. \"Závěrečné rozhodnutí bude vždy politické,\" poznamenal Dijsselbloem s tím, že času není nazbyt.

Řekové podle něj berou své reformní závazky vážně, je prý však ale potřeba ještě mnoho práce. V noci na dnešek předaný seznam je podle Dijsselbloema jen přehledem typu reforem, které by vláda premiéra Alexise Tsiprase chtěla prosazovat, které ze současných nahradit a v čem pokračovat. \"Nějakou dobu potrvá, než se dostaneme k detailům a než vypracujeme novou dohodu,\" podotkl.

Podle páteční dohody euroskupiny je soupis reforem a jeho následné schválení věřiteli podmínkou čtyřměsíčního prodloužení programu úvěrové pomoci pro zadluženou zemi. Bez prodloužení by se Atény bez evropských peněz ocitly už na počátku března.

Také podle nejmenovaného zdroje blízkého Evropské komisi, který citovala agentura Reuters, dorazil seznam do Bruselu okolo půlnoci. Komise prý zastává názor, že \"seznam je dostatečně obsáhlý\" a je dobrým výchozím bodem pro další jednání. Oceňuje zejména závazek bojovat proti daňovým únikům a korupci. Hlavním bodem seznamu je rovněž boj s pašováním pohonných hmot a tabáku.

Dijsselbloem dnes zopakoval, že odchod Řecka z eurozóny nebyl a není na stole. Připomněl, že o takovém vývoji jednala jediná vláda evropské země a to britský kabinet. Británie přitom vůbec není členem eurozóny.

Šéf euroskupiny ale také odmítl představu, že volební výsledek a změna vlády v jedné členské zemi může změnit způsob práce celé eurozóny a unie. \"Musíme být společně silnější. To bude vyžadovat práci. Ale neobviňujte Evropu z problémů, které v našich zemích existovaly dlouhou dobu, dávno se měly vyřešit. A národní politici za ně měli dávno přijmout odpovědnost,\" podotkl šéf euroskupiny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK