Ropa Brent zdražuje, vliv má Čína a vyjádření Saúdských Arabů

25.02.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 25. února (ČTK) - Cena severomořské ropy Brent po úterním poklesu dnes zamířila vzhůru a překonala hranici 59 dolarů za barel. Trhy reagují na údaje o vývoji průmyslové výroby v Číně a také na vyjádření saúdskoarabského ministra ropného průmyslu, podle něhož se poptávka po ropě zvyšuje. Výraznějšímu nárůstu ceny ale bránily nejnovější údaje o stavu zásob ropy ve Spojených státech.

Brent kolem 16:45 SEČ vykazoval nárůst o půl dolaru na zhruba 59,20 USD za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu ztrácela kolem deseti centů a pohybovala se pod hranicí 50 dolarů za barel, kterou dočasně překročila v úterý.

Dnešní předběžné údaje společností HSBC a Markit ukázaly, že čínský zpracovatelský sektor v únoru oproti očekávání mírně vzrostl. Index aktivity pro tento měsíc vystoupil na čtyřměsíční maximum 50,1 bodu, a těsně tak překonal padesátibodovou hranici, která odděluje růst od poklesu.

Čína je největším spotřebitelem energií na světě a druhým největším spotřebitelem ropy po Spojených státech. I malá změna poptávky v Číně tak může mít odezvu na trzích s ropou. Ceny této suroviny se od loňského června do letošního ledna propadly asi o 60 procent na téměř 45 dolarů za barel. Od té doby se ale mírně zotavily.

Trh dnes k růstu podpořila i slova saúdskoarabského ministra pro ropu Alího Nuajmího, podle něhož se poptávka po ropě zvyšuje.

Výraznějšímu nárůstu ale bránily čerstvé údaje amerického vládního Úřadu pro energetické informace (EIA). Zásoby ropy v USA podle něj minulý týden vzrostly o 8,4 milionu barelů, což je asi dvakrát více, než se očekávalo. Dosáhly tak nového rekordu. Zásoby benzinu a ropných destilátů se naopak snížily.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent duben 59,21 58,66 New York - Nymex WTI duben 49,17 49,28

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK