Spolkový sněm pravděpodobně schválí prodloužení pomoci Řecku

26.02.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 26. února (zpravodaj ČTK) - Německý Spolkový sněm pravděpodobně v pátek schválí prodloužení hospodářské pomoci Řecku. Podporují to všechny poslanecké kluby, ukázala dnešní jednání jednotlivých parlamentních frakcí. Návrh zřejmě bude mít velkou většinu i přes výhrady části konzervativní unie CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové, které pobouřila dnešní žádost řeckého ministra financí Janise Varufakise o odepsání řeckého dluhu.

Při dnešním zkušebním hlasování v klubu CDU/CSU vystoupilo 22 z 311 poslanců proti návrhu, pět se zdrželo. Velká většina konzervativců ale poslechla doporučení kancléřky a ministra financí Wolfganga Schäubleho, aby v zájmu zachování budoucnosti společné evropské měny pomoc Řecku prodloužila.

Mezi německými konzervativci ale vyvolal pobouření rozhlasový rozhovor na řecké stanici Real FM, v němž Varufakis označil za svůj cíl odepsání části řeckého dluhu a zrušení úsporných opatření, jimiž Evropská unie další pomoc Řecku podmiňuje. \"Když slyším, co řecké ministerstvo financí vypráví o škrtání dluhů, pak musíme označit řeckou ochotu k reformám za nulovou. A stejná je i moje ochota podpořit další podporu,\" řekl Peter Ramsauer z bavorské CSU.

I přes odpor části konzervativců ale Německo zřejmě prodloužení pomoci Řecku schválí. Klub vládní sociální demokracie (SPD) slíbil plnou podporu pro záchranný program, hlasovat pro něj hodlá i většina poslanců opozičních Zelených a Levice.

Platnost současného záchranného programu pro Řecko vyprší na konci měsíce a zemi bez další zahraniční podpory hrozí bankrot. Státy eurozóny se s Aténami dohodly na čtyřměsíčním prodloužení současného programu. Během této doby se nová řecká levicová vláda pokusí dojednat nové podmínky pro splácení dluhu mezinárodním věřitelům.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK