Regulátor v USA přijal pravidla proti dvourychlostnímu internetu

26.02.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 26. února (ČTK) - Americká Federální komise pro spoje (FCC) dnes schválila kontroverzní pravidla, která mimo jiné zakazují poskytovatelům internetu zpomalovat či blokovat přístup na některé internetové stránky nebo k některému obsahu. Pravidla by měla zajistit rovný přístup k internetu všem uživatelům. Zároveň by měla zabránit existenci takzvaného dvourychlostního internetu v zemi. Opoziční republikáni ale upozorňují na rozsah pravidel, který podle nich znamená, že vláda zachází příliš daleko.

Schválená pravidla se týkají principu takzvané síťové neutrality, podle kterého by poskytovatelé internetu měli s veškerým provozem na svých sítích zacházet stejně. Telekomunikační společnosti a obhájci tohoto principu, včetně mladých internetových firem, se kvůli této problematice dohadují v posledním minimálně roce. Americký prezident Barack Obama komisi vybídl, aby přijala co nejtvrdší pravidla.

Návrhy, které na začátku měsíce představil předseda FCC Tom Wheeler, by měly znemožnit, aby poskytovatelé internetu nabízeli rychlejší připojení těm, kdo jsou ochotni si za to připlatit.

Pětičlenná komise navrhovaná pravidla odhlasovala poměrem tři ku dvěma hlasů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK