Co týden dal? Podle Singera způsobilo oslabení koruny silnější růst ekonomiky

13.03.2015 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Díky oslabení koruny loni tuzemské hospodářství vzrostlo o dvě procenta a průměrná inflace byla 0,3 procenta, uvedl guvernér ČNB Miroslav Singer. Pokud by podle něj ČNB nepřistoupila k intervenci, vzrostla by česká ekonomika v roce 2014 pouze o 0,4 procenta a inflace by byla zhruba mínus dvě procenta.

Posledních 7 dní ve světě

Tempo růstu průmyslové výroby a investic v Číně bylo v prvních dvou měsících tohoto roku slabší, než se čekalo, a pomalejší byl i růst maloobchodních tržeb. Oficiální statistické údaje podle agentury Reuters potvrzují, že druhá největší světová ekonomika nadále ztrácí tempo a potřebuje další podpůrná opatření.
Více informací

Nákupy státních a dalších dluhopisů v rámci takzvaného kvantitativního uvolňování měnové politiky by mohly chránit země eurozóny před nákazou nové řecké krize. Řekl to šéf Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi na konferenci věnované nákupům státních dluhopisů centrálními bankami. ECB zahájila tyto nákupy právě počátkem tohoto týdne a výnosy dluhopisů většiny zemí eura od pondělka díky tomu výrazně klesají.
Více informací

Kurz eura dál prudce klesal a vůči dolaru prorážel stále nová minima za téměř 12 let. Evropskou měnu od počátku týdne stahují dolů nákupy dluhopisů, jimiž se Evropská centrální banka (ECB) snaží podpořit ekonomiku a zvrátit deflaci. Od počátku roku ztrácí evropská měna 13 procent a směřuje k nejhoršímu čtvrtletí ve své historii, uvedla agentura Bloomberg.
Více informací

Spotřebitelské ceny na Slovensku v únoru v meziročním srovnání klesly o 0,5 procenta. Míra deflace se tak prohloubila, v lednu byly zboží a služby v zemi levnější proti minulému roku o 0,4 procenta. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil slovenský statistický úřad. Analytici očekávali, že úroveň deflace se nezmění.
Více informací

Řecko dokáže plnit své finanční závazky i v případě, že už z mezinárodního záchranného programu nezíská žádné další peníze. Po jednání s představiteli Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) to prohlásil řecký premiér Alexis Tsipras. Mezinárodní věřitelé pozastavili výplatu zbývajících peněz ze záchranného programu až do ukončení revize reformních plánů nové řecké vlády. Ekonomové ale varují, že Řecko by se bez finanční pomoci mohlo v příštích týdnech dostat do platební neschopnosti.
Více informací

Prodej aut v Rusku v únoru meziročně klesl o 38 procent na 128.298 vozů. Tempo poklesu tak zrychlilo z lednových 24 procent, vyplývá z údajů podnikatelského sdružení AEB. Ruský automobilový trh se stal obětí slábnoucí ruské ekonomiky, na kterou doléhají nízké ceny ropy spolu s ekonomickými sankcemi. Ty Západ na Rusko uvalil kvůli postupu Moskvy v ukrajinské krizi.
Více informací

Ministři financí členských zemí Evropské unie souhlasili se vznikem Evropského fondu strategických investic (EFSI), řekl novinářům místopředseda Evropské komise Jyrki Katainen, odpovědný za růst a investice. Nyní začnou vyjednávání s Evropským parlamentem tak, aby byl tento klíčový prvek investičního plánu nové komise schválen v červnu nebo v červenci.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Daň z nabytí nemovité věci by měl od příštího roku platit pouze kupec. Počítá s tím návrh novely zákonného opatření Senátu o dani z nabytí nemovitých věcí, které poslalo ministerstvo financí k připomínkám. Podle dnes platné úpravy dává zákon prodávajícímu možnost dohody s kupujícím na tom, kdo nakonec poplatníkem bude. Návrh je na internetových stránkách vlády.
Více informací

Ministerstvo dopravy hledá nového správce centrálního registru vozidel. Za čtyřletý provoz systému nabízí od 60 do 184 milionů korun. Vyplývá to z předběžných informací zveřejněných ve Věstníku veřejných zakázek. Registr, který se v minulosti potýkal s problémy, v současnosti provozuje společnost ICZ. Smlouva, kterou s ní uzavřel exministr Antonín Prachař, vyprší 30. září.
Více informací

Pokud by Česká národní banka v listopadu 2013 kvůli hrozbě deflace nepřistoupila k oslabení koruny, vzrostla by česká ekonomika v roce 2014 pouze o 0,4 procenta a inflace by byla zhruba mínus dvě procenta. Na přednášce na Právnické fakultě UK to řekl guvernér ČNB Miroslav Singer. Loni přitom tuzemské hospodářství vzrostlo o dvě procenta a průměrná inflace byla 0,3 procenta.
Více informací

Průměrná mzda v Česku ve 4. čtvrtletí loňského roku vzrostla meziročně o 609 Kč na 27.200 korun, tedy o 2,3 procenta. Spotřebitelské ceny se ovšem ve stejném období zvýšily o 0,5 procenta, reálně tak mzda rostla o 1,8 procenta. Uvedl to Český statistický úřad (ČSÚ). Za celý loňský rok se pak průměrná mzda zvýšila o 608 korun na 25.686 Kč, což je reálný růst o dvě procenta.
Více informací

Prezident Miloš Zeman předpokládá, že příští rok nahradí současného guvernéra České národní banky (ČNB) Miroslava Singera bývalým premiérem Jiřím Rusnokem. Řekl to v rozhovoru pro iDnes.cz. Zeman ČNB opětovně kritizoval a nedávno řekl, že při jmenování nových členů rady nebude jmenovat lidi podporující devalvaci koruny.
Více informací

Lidé měli v Česku ke konci roku 2014 půjčky v celkové hodnotě 1,7 bilionu korun, což bylo o 220 miliard korun více než předloni. Úvěr mělo 3,1 milionu Čechů, meziročně o 163.000 více. Vyplývá to z údajů Bankovního a Nebankovního registru klientských informací, které zveřejnil provozovatel registrů, společnost CRIF - Czech Credit Bureau. Loni rostl i nadále zájem o hypotéky, i když pomalejším tempem.
Více informací

Cena jedné krabičky cigaret by se měla příští rok zvýšit o tři až čtyři koruny. V dalších dvou letech by cena měla růst o jednu až dvě koruny. Počítá s tím novela zákona o spotřebních daních, kterou na počátku měsíce poslalo k připomínkám ministerstvo financí. Návrh je na internetových stránkách vlády.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.

Autor článku

Lukáš Pololáník


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU