Americké akcie výrazně oživují, podpořilo je oslabení dolaru

16.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. března (ČTK) - Americké akcie zahájily nový týden výrazným oživením ze ztrát předešlých týdnů a hlavní indexy Wall Street získávaly v polovině dne kolem jednoho procenta. Náladu na trhu podpořilo oslabení dolaru, investoři jsou ale opatrní a čekají na středeční výsledek zasedání americké centrální banky (Fed).

Dow Jonesův index se v poledne newyorského času (17:00 SEČ) pohyboval kolem 17.955 bodů a získával 1,1 procenta. Širší index S&P 500 posílil stejným tempem na zhruba 2075 bodů. Index technologického trhu Nasdaq byl na 4918 bodech s přírůstkem jednoho procenta.

S&P 500 za poslední tři týdny ztratil 2,7 procenta. Trh stahovaly dolů vyhlídky na blížící se zvyšování úrokových sazeb v USA, které zároveň akcelerovaly růst dolaru. Investoři se obávají, že silný dolar podkope výsledky amerických nadnárodních společností.

Dolar dnes ale oslaboval, což trh podpořilo. Mezi investory se objevily dohady, že příliš rychlý růst dolaru by mohl Fed přimět k větší opatrnosti ohledně zvyšování úroků.

\"Je to jen trochu úlevy z výprodeje minulého týdne,\" komentoval dnešní obchodování agentuře Reuters Joseph Benanti z newyorské firmy Rosenblatt Securities. Až do středečního vystoupení šéfky Fedu Janet Yellenové bude obchodování na trhu slabé, dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK