Americký dolar dnes na trhu oslabuje k euru i jenu

16.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 16. března (ČTK) - Americký dolar dnes na devizovém trhu oslabuje. Investoři se obávají, že prudký růst dolaru z poslední doby by mohl přimět centrální banku USA (Fed) k větší obezřetnosti při plánovaní zvyšování úrokových sazeb.

Kolem 18:45 SEČ euro vůči dolaru posílilo o 0,9 procenta na 1,0588 USD a k jenu stouplo o 0,9 procenta na 128,52 JPY. Dolar vůči jenu nepatrně klesl na 121,35 JPY.

Od května loňského roku dolar vůči koši šesti hlavních měn posílil o 24 procent. Tento vysoký růst by se mohl stát hlavním tématem zasedání měnového výboru Fedu v tomto týdnu. Podle některých analytiků byl růst příliš vysoký a přišel příliš brzy a mohlo by to mít dopad na inflační cíl Fedu.

Euro podpořil také guvernér italské centrální banky Ignazio Visco. Ten o víkendu vyjádřil obavy z prudkého poklesu eura v reakci na program nákupu dluhopisů Evropské centrální banky. Podle něj euro od doby, kdy ECB oznámila, že uvažuje o tomto programu, oslabilo mnohem rychleji, než se čekalo, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK