Koruna dnes posílila na dohled kurzu, nad nímž ji chce držet ČNB

17.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. března (ČTK) - Česká měna se dnes přiblížila na dohled kurzu 27 Kč/EUR, pod který ji nechce nechat posílit Česká národní banka. Koruna dnes zpevnila až na 27,16 koruny za euro, v 17:00 byla na 27,20 Kč/EUR. K těmto hodnotám ČNB korunu oslabila devizovými intervencemi v listopadu 2013 a také nyní podle analytiků nebude mít problém 27 korun za euro udržet. Česká měna posílila také vůči dolaru na 25,65 Kč/USD.

Podle ekonomů můžou být za posílením koruny spekulace některých obchodníků. \"Přestože nelze vyloučit testování kurzového závazku některými hráči na trhu, předpokládáme, že ho centrální banka udrží,\" uvedla Jana Steckerová z investičního bankovnictví Komerční banky.

Někteří členové bankovní rady ČNB v poslední době zopakovali, že centrální banka je připravena intervenovat, pokud by se kurz koruny k hladině 27 Kč/EUR přiblížil. \"ČNB by nedovolila posílení kurzu pod hranici kurzového závazku s pravděpodobností 101 procent,\" uvedl hlavní ekonom Deloitte David Marek.

Případná snaha prolomit hranici 27 Kč/EUR by podle hlavního analytika Ery Jana Bureše byla spíše krátkým pokusem než dlouhotrvající bitvou mezi centrální bankou a spekulanty. Analytici navíc předpokládají, že v nadcházejícím období budou korunu oslabovat výplaty dividend do zahraničí a s tím spojená poptávka po eurech. Kurz by se tak mohl na konci druhého čtvrtletí dostat do blízkosti 27,50 Kč/EUR, uvedla Steckerová.

Devizové intervence spustila ČNB v listopadu 2013. Na trhu centrální banka působila jen několik dnů a nakoupila devizy v hodnotě zhruba 200 miliard korun, tedy asi sedm miliard eur. Následně kurz nad 27 korunami za euro držel. ČNB opakovaně uvedla, že neukončí používání kurzu jako nástroje měnové politiky dříve než ve druhém pololetí roku 2016.

Kurz české měny: Předchozí závěr Dnes v 17:00 Kč/EUR 27,25 27,20 Kč/USD 25,75 25,65

Zdroj: Patria Online

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK