Ceny ropy dál klesají, Brent je na minimu za šest týdnů

17.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 17. března (ČTK) - Světové ceny ropy dnes pod tlakem zahlceného globálního trhu nadále klesají, severomořská ropa Brent sestoupila na minimum od počátku února. Trh později ztráty zmírnil pod vlivem oslabení amerického dolaru.

Cena Brentu kolem 17:20 SEČ ztratila asi 40 centů na 53,02 dolaru za barel a předtím se propadla až na 52,57 USD. Americká lehká ropa WTI oslabila stejným tempem na 43,50 dolaru a během dne sestoupila až na nové šestileté minimum 42,63 dolaru.

Ropu stlačují neustále rostoucí zásoby na americkém trhu, zprávy o nárůstu těžby v Libyi a možnost dohody mezi světovými mocnostmi a Íránem. \"Členové kartelu OPEC vytrvale těží na vysoké úrovni a poptávka v Evropě a Číně jen stěží roste,\" řekl agentuře Reuters Kash Kamal z firmy Sucden Financial. \"Trh je stále naladěn na pokles,\" dodal.

Produkce v Libyi i přes pokračující boje mezi milicemi a vládními silami nadále roste. V příštích dnech by měla země vyvézt z východních přístavů přes 1,2 milionu barelů ropy.

Komerční zásoby ropy v USA rostly minulý týden podle odhadů desátý týden za sebou na nová rekordní maxima. Pravidelné údaje zveřejní ve středu vládní Úřad pro energetické informace.

Trh znervózňují i vyhlídky na dohodu šesti mocností s Íránem o jeho jaderném programu. V takovém případě by se na trhu ve druhém pololetí ocitlo dodatečných milion barelů ropy denně, odhadují analytici německé Commerzbank.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent duben 53,02 53,44 New York - Nymex WTI duben 43,50 43,89

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK