Americký dolar po slabé statistice oslabuje

17.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 17. března (ČTK) - Americký dolar dnes již druhou seanci za sebou oslabuje. Důvodem jsou nečekaně slabé statistické údaje ze Spojených států před začátkem dvoudenního zasedání měnového výboru americké centrální banky (Fed).

Kolem 18:00 SEČ euro vůči dolaru posílilo o 0,3 procenta na 1,0596 USD a k jenu stouplo o 0,3 procenta na 128,64 JPY. Dolar vůči jenu nepatrně klesl na 121,33 JPY.

Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních měn, oslabil o 0,3 procenta na 99,352 bodu. Za poslední dva dny již dolarový index klesl o téměř jedno procento a je na nejlepší cestě vykázat největší dvoudenní pokles za šest týdnů.

Investoři nečekají, že by Fed na závěr svého dvoudenního zasedání, které začíná dnes, rozhodl o zvýšení základní úrokové sazby ze současné nuly až 0,25 procenta, kde ji drží šest let. Očekávají však, že by ve svém vyjádření ohledně možného načasovaní zvyšování úroků mohla banka vypustit slovo \"trpělivý\".

Analytici všeobecně očekávají, že by Fed mohl začít zvyšovat úroky letos v červnu. Nicméně poslední smíšená statistika a vysoký růst dolaru vyvolávají mezi investory obavy, že by Fed mohl zvyšování úroků odložit.

Dnešní statistika ukázala, že výstavba obytných domů ve Spojených státech se v únoru proti předešlému měsíci propadla o 17 procent a její tempo sestoupilo na minimum za poslední rok. Celoroční tempo zahajované výstavby kleslo na 897.000 obytných jednotek, což bylo nejméně od loňského ledna. Pondělní zpráva ukázala, že produkce zpracovatelského průmyslu v únoru třetí měsíc za sebou klesla, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK