Piloti Lufthansy stávkují, mezi 750 zrušenými spoji je i Praha

18.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 18. března (ČTK) - Piloti německých aerolinek Lufthansa zahájili jednodenní stávku na krátkých letech, letecká společnost kvůli protestu odřekla zhruba 750 letů na vnitrostátních a evropských linkách. Zrušeno bylo i deset spojů mezi Německem a Prahou. Stávka nezasáhne dceřiné společnosti Lufthansy Germanwings a Eurowings. Ve čtvrtek chce odborový svaz německých pilotů Vereinigung Cockpit (VC) na dnešní akci navázat stávkou na dlouhých trasách a v nákladní dopravě.

VC oficiálně vyhlásil středeční stávku od 00.01 do 23.59 SEČ. Odborářský protest ale ovlivní lety na krátké vzdálenosti i v následujícím dni. Lufthansa na seznamu zrušených spojů udává jedenáct letů, které se měly uskutečnit ve čtvrtek brzy ráno. Praha na tomto výčtu není, dnes ale byly zrušeny jeden pár letů mezi Mnichovem a Prahou a čtyři páry letů mezi Frankfurtem nad Mohanem a Prahou.

Dnešní stávka podle Lufthansy neovlivní mezikontinentální lety. Z plánovaných spojení na střední a krátkou vzdálenost je však odvolána zhruba polovina.

První let, který nebude podle harmonogramu uskutečněn, je spoj mezi Ammánem a Frankfurtem nad Mohanem, který měl z jordánské metropole odstartovat v 03:00. Česka se první zrušený let týká linky z Prahy do Frankfurtu s odletem v 06:50 SEČ, poslední pak z Frankfurtu do české metropole s původně plánovaným přistáním ve 22:30 SEČ.

Odbory stávku zdůvodnily mimo jiné tím, že při jednáních z minulého týdne nebylo dosaženo pokroku ve sporu o program pro předčasný odchod do důchodu. Kromě toho zůstává nedořešeno mnoho dalších tarifních otázek a nejasná je i celková budoucí strategie rozvoje Lufthansy. Ta je největším leteckým dopravcem v Evropě.

Spor mezi piloty a vedením Lufthansy o důchodový program trvá už přes rok. Loni uspořádal svaz VC deset stávek, které Lufthansu stály celkem 232 milionů eur (6,3 miliardy Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK