Vinaři budou dnes jednat se státem o boji proti černému trhu

18.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. března (ČTK) - Zástupci státu a vinařů budou dnes jednat na ministerstvu zemědělství o možných opatřeních proti černému trhu s vínem a o připravovaném zavedení systému autorizace vinic. Podle zpráv médií by vinařská novela připravovaná ministerstvem mohla radikálně omezit prodej sudového vína například ve vinotékách.

MZe k tomu již dříve uvedlo, že omezení prodeje sudového vína je jen jednou ze tří zamýšlených variant, jak se s jeho falšováním vypořádat. První z variant počítá s tím, že stáčené víno bude možné prodávat pouze u výrobce vína, tedy u vinaře ve sklepě. Druhou variantou je prodej vína v obalech, které nebude možné falzifikovat, třetí má být posílení kontrol. Výsledný návrh může být i kombinací jednotlivých variant.

\"Jako výstup jednání očekáváme dosažení základní shody v přípravě zmiňované novelizace,\" řekl mluvčí ministerstva zemědělství Hynek Jordán. Kromě zástupců vinařů a ministerstva zemědělství se mají jednání účastnit také představitelé ministerstvu podřízených organizací odpovědných za kontrolu trhu s vínem, problematiku dotací či evidence vinic.

Podle Svazu vinařů ČR stát přijde v důsledku černého trhu s vínem ročně o 2,5 miliardy korun. Nezdaněno skončí zhruba 100 milionů litrů vína ročně. Sudové víno se v Česku prodává na zhruba 30.000 místech. Takové množství prodejců prý není možné za současných právních předpisů uhlídat.

Svaz má údajně připraven návrh více než 20 opatření, která by černý trh měla omezit. Základem by mělo být zamezení pašování vína do Česka.

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) v pondělí uvedl, že chce vyčlenit 15 až 20 odborníků z celní správy, kteří by se zaměřovali na daňové úniky z vína. Podporu v koalici prý má. Nyní ho čeká jednání s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) a posléze se šéfem celní správy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK