Americké akcie mírně klesají, trh čeká na Fed

18.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. března (ČTK) - Americké akcie pokračovaly v první polovině dnešního obchodování v mírném poklesu. Investoři na Wall Street čekají bez větší aktivity na to, až centrální banka USA (Fed) vydá prohlášení ze svého dvoudenního zasedání a šéfka Fedu Janet Yellenová naznačí možný vývoj úrokových sazeb.

Dow Jonesův index se v poledne newyorského času (17:00 SEČ) pohyboval kolem 17.757 bodů a ztrácel 0,5 procenta. Širší index S&P 500 oslabil o 0,3 procenta na zhruba 2067 bodů. Index technologického trhu Nasdaq byl na 4927 bodech se ztrátou 0,2 procenta.

Trh očekává, že Fed dnes poskytne jasnější vodítka ohledně toho, kdy začne se zvyšováním úrokových sazeb. Většina ekonomů čeká, že ze svého oficiálního prohlášení vypustí slib, že bude se zvyšováním úroků \"trpělivý\". Tím získá prostor k tomu, aby mohl v příštích měsících začít s přitvrzováním měnové politiky. Oznámení vyjde v 19:00 SEČ a po něm vystoupí Yellenová na tiskové konferenci.

\"Je to víceméně pózování před Fedem,\" komentoval agentuře Reuters dopolední obchodování Jim Paulsen z firmy Wells Capital Management. \"Myslím, že trh bude mít s úrokovými sazbami problém po celý zbytek roku,\" dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK