Americká ropa klesla po růstu zásob na nové šestileté minimum

18.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 18. března (ČTK) - Světové ceny ropy dnes po většinu dne dál oslabovaly a americkou ropu srazil na nové šestileté minimum pokračující růst zásob ve Spojených státech na nové rekordy. Trh také čeká na rozhodnutí centrální banky USA (Fed).

Americká W/TI sestoupila během dne až na nové šestileté minimum 42,05 dolaru. Před 18:00 SEČ byla její cena na 42,45 USD se ztrátou jednoho dolaru na úterní závěr.

Cena severomořské ropy Brent ke konci odpoledne oživila ze ztrát po zprávě o nových bojích ve střední Libyi. Její cena po předchozím poklesu o 90 centů posílila o půl dolaru na 54,10 USD.

Zásoby ropy na americkém trhu minulý týden vzrostly o 9,6 milionu barelů na nový rekord 458,5 milionů barelů, uvedl dnes vládní Úřad pro energetické informace (EIA). Zásoby v klíčovém středozápadním překladišti Cushingu se rovněž vyhouply na nové maximum.

Zásoby v USA rostou nepřetržitě takřka od počátku roku, což zvyšuje obavy z přetlaku nabídky. Ropná těžba v USA zatím i přes propad cen nevykazuje výraznější oslabování. V posledních dnech také prudce roste produkce v Libyi a zvyšují se vyhlídky na dohodu mezi světovými mocnostmi a Íránem, což by vedlo k prudkému růstu íránského ropného exportu.

Investoři čekají na dnešní oznámení Fedu. Vývoj úrokových sazeb v USA ovlivní kurz dolaru, což bude mít dopad na ceny komodit včetně ropy.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent duben 54,10 53,62 New York - Nymex WTI duben 42,45 43,46

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK