Dolar před koncem zasedání centrální banky USA oslabuje

18.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 18. března (ČTK) - Dolar dnes oslabuje vůči většině předních světových měn. Investoři vyčkávají, jak dopadne dvoudenní zasedání měnového výboru centrální banky USA (Fed), které končí dnes večer.

Kolem 18:25 SEČ euro vůči dolaru stouplo o 0,7 procenta na 1,0662 USD a k jenu vzrostlo o 0,3 procenta na 128,87 JPY. Dolar vůči jenu oslabil o 0,4 procenta na 120,86 JPY.

Většina ekonomů čeká, že Fed ze svého oficiálního prohlášení vypustí slib, že bude se zvyšováním úroků \"trpělivý\". Tím získá prostor k tomu, aby mohl v příštích měsících začít s přitvrzováním měnové politiky. Podle analytiků prohlášení, které by znamenalo odložení zvyšování úroků, by poslalo dolar dále dolů, napsala agentura Reuters.

Oslabuje také švédská koruna. Švédská centrální banka dnes snížila úrokové sazby hlouběji do záporného pásma a rozšířila nákupy státních dluhopisů, s nimiž začala minulý měsíc. Nečekaným krokem Riksbank reagovala na posilování kurzu švédské koruny, které by mohlo zmařit nedávné oživení inflace.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK