Americké akcie díky Fedu prudce oživily z počátečních ztrát

18.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. března (ČTK) - Americké akcie dnes smazaly počáteční ztráty a jejich hlavní indexy výrazně oživily. Trh reagoval vzestupem na to, že centrální banka USA (Fed) naznačila, že se zvyšováním úroků nebude pospíchat. Vyjádření Fedu také prudce oslabilo kurz dolaru.

Dow Jonesův index v závěru obchodování posílil o procenta na 18.076,19 bodu. Širší index S&P 500 vzrostl o 1,21 procenta na 2099,42 bodu. Úhrnný index technologického trhu Nasdaq uzavřel na 4982,83 bodu s přírůstkem 0,92 procenta.

Fed sice otevřel dveře zvyšování úrokových sazeb, podmínil jej ale dalším zlepšováním trhu práce a jasným směřováním nynější nízké inflace ke dvouprocentnímu cíli. Snížil přitom prognózu hospodářského růstu a dal najevo, že další kroky učiní podle aktuálního vývoje ekonomiky.

Finanční trhy po prohlášení Fedu přehodnotily pravděpodobnost prvního zvýšení sazeb z dosud všeobecně předpokládaného června směrem k podzimu. Nejpravděpodobnější podle nich nyní je, že k prvnímu zvýšení sazeb od roku 2006 Fed přikročí na zářijovém zasedání, uvedla agentura Reuters.

Akciovému trhu pomohl i propad dolaru a oživení cen ropy, což byly rovněž důsledky prohlášení Fedu. Růst cen ropy vedl k silnému vzestupu akcií energetického sektoru.

Vyhlídky na pozdější přitvrzování měnové politiky srazilo na devizovém trhu dolar k většině měn. Americká měna utrpěla celkově nejhlubší ztrátu od poloviny ledna a euro vůči ní posílilo nejrychlejším tempem od března 2009.

Euro ke konci dne proti dolaru vyskočilo o tři procenta na 1,0920 USD. Dolar se proti japonskému jenu propadl o 1,5 procenta na 119,90 JPY. Americká měna prudce ztratila i na švýcarský frank či kanadský a australský dolar a její index vůči koši měn spadl o 2,3 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK