Lufthansa kvůli stávce zrušila polovinu mezikontinentálních letů

19.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 19. března (zpravodaj ČTK) - Největší německé aerolinky Lufthansa dnes kvůli stávce pilotů zrušily polovinu plánovaných mezikontinentálních letů. Protest se týká i nákladního dopravce Lufthansa Cargo, podle vyjádření aerolinek ale žádný nákladní let odvolán nebyl. Na krátké a střední vzdálenosti létá Lufthansa po středeční stávce podle plánu, náhradní letový řád pro pátek, kdy piloti plánují další protest, chce zveřejnit později během dneška.

Z Německa dnes odstartuje pouze 42 z pravidelných 85 mezikontinentálních spojů Lufthansy. Ve stejném měřítku aerolinky ruší i zpáteční lety, aby mohl po stávce co nejrychleji obnovit běžný provoz. Cestujícím aerolinky nabízejí přeložení letu k jinému dopravci nebo na jiný termín, případně vrácení peněz za letenku.

Lufthansa rovněž připravuje náhradní letový řád pro páteční stávku pilotů u letů na evropských a vnitroněmeckých linkách. Ve středu obdobná protestní akce vedla ke zrušení 750 z 1400 plánovaných letů, což postihlo na 80.000 cestujících. Mezi zrušenými lety byly i čtyři páry spojů mezi Frankfurtem nad Mohanem a Prahou a jeden pár mezi Mnichovem a Prahou.

Odborový svaz pilotů Vereinigung Cockpit (VC) vyhlásil současné stávky kvůli sporu o důchodový program, který se táhne už rok. Piloti požadují zachování přechodného opatření, které jim umožňuje odejít do penze v 55 letech a podle něhož jim Lufthansa do dovršení zákonného důchodového věku vyplácí část mzdy. Aerolinky chtějí pro nové zaměstnance posunout věkovou hranici na 59 let. Zákonný důchodový věk v Německu je nyní 65 let, postupně by se měl zvýšit na 67 let.

Svaz VC nevylučuje ani další narychlo vyhlášené stávky. \"Nemyslíme si, že bychom se někam posunuli, kdybychom jednali v rukavičkách,\" řekl mluvčí odborů Jörg Handwerg.

Loni uspořádal svaz VC kvůli sporu o důchodový program deset stávek. Postihly několik set tisíc cestujících a aerolinkám způsobily celkovou škodu 232 milionů eur (6,3 miliardy Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK