Švýcarská vláda značně snížila výhled růstu na roky 2015 a 2016

19.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Curych 19. března (ČTK) - Švýcarská vláda dnes výrazně snížila odhad ekonomického růstu na letošní a příští rok. Reaguje tak na nedávné rozhodnutí švýcarské centrální banky zrušit limit pro růst franku vůči euru. Podle nového odhadu vláda čeká v letošním roce zvýšení hrubého domácího produktu o 0,9 procenta a v příštím roce o 1,8 procenta. Doposud čekala, že ekonomika letos stoupne o 2,1 procenta a příští rok tempo růstu zrychlí na 2,4 procenta.

Současně však vláda uvedla, že nevidí známky prudkého zpomalení. \"Ze současného pohledu může ve Švýcarsku dojít k dočasnému zpomalení hospodářského růstu. Nicméně v současném prostředí nevidíme signály prudkého poklesu - s výrazným poklesem ekonomické aktivity a prudkým růstem nezaměstnanosti,\" konstatovali v prohlášení ekonomové Státního úřadu pro hospodářské záležitosti (SECO).

Spotřebitelské ceny by měly letos klesnout o jedno procento. Příští rok se zvýší o 0,3 procenta.

Švýcarská centrální banka v září 2011 zavedla politiku bránící poklesu kurzu eura vůči švýcarskému franku pod 1,20 CHF, aby zabránila negativním dopadům silné domácí měny na ekonomiku. Letos v lednu však tuto politiku překvapivě zrušila, což vedlo k prudkému posílení franku a k poklesu mezinárodní konkurenceschopnosti švýcarských podniků.

Prognóza přichází krátce před schůzkou měnového výboru švýcarské centrální banky. Ta je prvním pravidelným setkáním měnového výboru od zrušení limitu kurzu franku k euru, napsala agentura Reuters.

Vláda je optimističtější než švýcarský hospodářský institut KOF. Ten koncem ledna předpověděl, že se země letos kvůli zrušení limitu kurzu franku k euru propadne do recese a ekonomika klesne o půl procenta. V příštím roce čeká podle institutu švýcarskou ekonomiku stagnace.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK