Euro oslabilo o dvě procenta, přišlo o většinu středečních zisků

19.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 19. března (ČTK) - Americký dolar dnes smazal většinu středečních ztrát, za kterými stály vyhlídky na pozdější zvyšování úrokových sazeb ve Spojených státech. Euro dnes vůči dolaru oslabilo o dvě procenta na 1,0631 USD, napsala agentura Reuters.

Ve středu jednotná evropská měna vůči dolaru stoupla o zhruba 2,5 procenta. Zaznamenala tak nejprudší jednodenní nárůst za šest let. Americká centrální banka (Fed) ve svém středečním prohlášení naznačila, že nebude se zvyšováním úrokových sazeb spěchat.

Fed podmínil zvyšování úroků dalším zlepšováním trhu práce a jasným směřováním nynější nízké inflace k dvouprocentnímu cíli. Snížil přitom prognózu hospodářského růstu a dal najevo, že další kroky učiní podle aktuálního vývoje ekonomiky.

Euro je již delší dobu pod tlakem kvůli pokračujícímu uvolňování měnové politiky v eurozóně. Evropská centrální banka (ECB) minulý týden spustila rozsáhlé nákupy vládních dluhopisů a dalších cenných papírů, jejichž prostřednictvím hodlá do ekonomiky pumpovat 60 miliard eur (1,6 bilionu Kč) měsíčně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK