Řecko prý tlačí na energetické firmy, aby půjčily vládě peníze

19.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 19. března (ČTK) - Řecká vláda prý tlačí na velké státní energetické firmy, aby jí půjčily hotovost. Uvedl to dnes řecký list Kathimerini s odvoláním na informace od nejmenovaného zdroje. Vláda premiéra Alexise Tsiprase již podle informací agentury Reuters sáhla kvůli nedostatku hotovosti podobným způsobem do rezerv penzijních fondů.

Vláda chce získat peníze od energetických firem prostřednictvím krátkodobých repo operací. To znamená, že podniku prodá cenný papír se závazkem, že v daném termínu tento cenný papír odkoupí zpět. Stejný postup měla vláda použít i u penzijních fondů.

Podle listu vláda požádala hlavní energetické společnosti jako Athens Water Co. (EYDAP) a Public Power Company (PPC), aby uskutečnily repo operace, v rámci kterých půjčí tyto státní podniky peníze řecké dluhové agentuře. Dalším podnikem, který by podle listu mohl stát požádat o peníze, je telekomunikační firma OTE, i když v ní má pouze desetiprocentní podíl. Firmu řídí německý Deutsche Telekom, který v ní má podíl 40 procent.

PPC, EYDAP a OTE se ke zprávě nevyjádřily.

Vicepremiér Jannis Dragasakis v nočním rozhovoru s řeckou televizí Alpha TV přiznal, že země má velké problémy s likviditou a potřebuje spolupracovat s evropskými věřiteli, aby byla schopná vyplácet mzdy, penze a splácet dluh. Řecko podle jeho slov od srpna 2014 neobdrželo žádnou splátku z pomoci od věřitelů, zatím však plní své závazky. Má to však své limity.

Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz pak německé rozhlasové stanici Deutschlandfunk řekl, že finanční situace Řecka je \"nebezpečná\" a že země potřebuje v nejbližší době dvě až tři miliardy eur, aby se vyhnula bankrotu. \"Času je málo. Tak by bylo dobré, aby Řecko plnilo své povinnosti, na kterých se dohodlo - pak potečou další peníze,\" prohlásil Schulz.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK